A súlyok emelgetése mellett szentelj időt a nyújtásra is, az izmaidnak nagy szüksége van rá, és hidd, el az eredmény nem marad el, sőt látványos lesz.

Közvetlenül edzés után két fontos dolgot kellene csinálnod, ez pedig a levezetés és a nyújtás lenne. Előbbi a terhelés fokozatos csökkentését és szervezeted lecsillapítását jelenti – így kerülheted el, hogy például hirtelen leessen a vérnyomásod és rosszul legyél –, utóbbi pedig a megterhelt izmok megnyújtását. Ez pedig azért fontos, mert így nem rövidülnek meg az izmaid és a mozgástartományuk sem csökken le.

Ráadásul a Journal of Applied Physiology kutatásából az is kiderült, hogy nyújtással akár 318%-kal növelheted izmaidat egy hónapon belül.

Ez elsőre talán hülyeségnek tűnik, pedig nem az. A nyújtás során ugyanis az izmokat körülvevő rostos anyagot, az úgynevezett izompólyákat nyújtod meg, ez pedig lehetővé teszi, hogy több hely jusson az izmoknak a növekedés során.

Amire figyelj a nyújtógyakorlatok végzése során:

  • lassan csináld,
  • legalább 30 másodpercig tartsd meg,
  • és rugózás nélkül végezd, azaz statikus gyakorlat legyen. (A dinamikus, azaz a ruzgózós nyújtásokat hideg izmok esetén, vagyis az edzések előtt érdemes végrehajtani.)

Az izomnöveléshez nemcsak az edzőteremben kell odatenned magad, hanem a könyhában is:

(via , fotó: topstretch.com)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés