A probléma nagyobb mértékű, mint azt a kutatók gondolták.

A negatív hírek folyamatos olvasása komoly testi és lelki problémákhoz vezethet egy, a Health Communication tudományos lapban megjelent új tanulmány szerint.

A megkérdezett mintegy 1100 ember 16,5%-a mutatta a „súlyosan problémás” hírfogyasztás jeleit, ami nagyobb stresszhez, szorongáshoz és az egészségi állapot romlásához vezet. A súlyosan problematikus hírfogyasztás jeleit mutatók 74%-a számolt be mentális és 61%-a testi problémákról. A megkérdezettek mintegy 27,3%-a „mérsékelten problémás” hírfogyasztó, 27,5 %-ukat minimálisan befolyásolta az olvasott hír, 28,7%-uk pedig nem tapasztalt semmilyen problémát.

A tanulmány vezető szerzője és egyben a Texasi Műszaki Egyetem kutatója, Bryan McLaughlin egyetemi docens szerint a 24 órás hírkövetés egyes emberekben „állandó készültségi állapotot” idézhet elő, ami miatt a világ „sötét és veszélyes helynek” tűnik:

„Ezeknél az embereknél ördögi kör alakulhat ki, amelyben ahelyett, hogy kikapcsolódnának, még jobban belemerülnek, megszállottan figyelik a híreket, éjjel-nappal frissítéseket keresnek, hogy enyhítsék szorongásukat.”

Azok a válaszadók, akik nehezen tudnak elszakadni az elolvasott negatív hírektől, magas pontszámot értek el a kutatók által felsorolt öt problémás hírfogyasztási dimenzióban:

  • elmerülnek a hírek tartalmában,
  • a hírekkel kapcsolatos gondolatokkal vannak elfoglalva,
  • több hír fogyasztásával próbálják csökkenteni a szorongást,
  • nehezen tudják elkerülni a híreket, és
  • a hírfogyasztás zavarja a mindennapi életüket.

A kutatók elmondták, hogy számítottak arra, hogy a megkérdezettek jelentős részénél tapasztalják a problémás hírfogyasztás jeleit, az azonban meglepte őket, hogy 17%-uk szenved a legsúlyosabb tünetektől, a probléma ugyanis nagyobb mértékű, mint gondolták.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Már az anti-Instagramot másolja az Instagram

Az Instagram érdekes módon validálja a felkapott a képmegosztó népszerűségét.

Zombinak érezte magát, pedig csak esti műszakban dolgozott

Ha bírod az éjszakai munkát, csodabogár vagy: egy kutatás szerint hosszú távon sem lehet hozzá alkalmazkodni, ha pedig muszáj csinálni, ki kell alakítani túlélési praktikákat.

Azt tudtad, hogy nem is azért korog a gyomrod, mert éhes vagy?

Testünk ezzel a (visszafoghatatlan) hanggal nem azt üzeni, hogy enni kéne – persze azért egy kicsit ehhez van is köze.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában