Az ember által okozott változások egyszerűen kilökik a Földet az elmúlt tízezer év stabil környezetéből.

A Földet átható kémiai szennyezés összessége ma már az emberiséget meghatározó globális ökoszisztémák stabilitását fenyegeti, egy új, az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmány ugyanis

„a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ”.

A kutatók a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel, szerintük szigorúbb szabályozásra van szükség, és a jövőben a vegyi anyagok gyártásának és kibocsátásának határozott felső határértékét kell megállapítani, az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásához hasonlóan.

A kutatók szerint nem egyszerű feladat annak meghatározása, hogy a vegyi szennyezés átlépte-e a globális határt, mivel nincs olyan emberi tevékenység előtti kiindulópont, amihez hasonlítani lehetne. Emellett rengeteg, mintegy 350 ezer vegyi anyagot regisztráltak használatra, és ezeknek csak egy kis részét vizsgálták meg a biztonságosság szempontjából.

A kutatásban tehát a mérések kombinációját használták a helyzet felméréséhez. Vizsgálták a vegyi anyagok előállításának gyorsan növekvő ütemét, és azt is, hogy ezeket az anyagokat sokkal gyorsabban bocsátják ki a környezetbe, mintsem a hatóságok képesek lennének nyomon követni vagy elemezni a következményeket. Az értékelésben figyelembe vették egyes vegyi anyagok ismert káros hatásait is.

A szennyező vegyi anyagok elterjedésének üteme sokkal gyorsabb annál, hogy biztonságos keretek között lehessen tartani

A kémiai szennyezés az egész Földet fenyegeti azzal, hogy károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat. Az ominózus tanulmány pedig rávilágít arra, hogy a vegyi szennyezés, különösen a műanyagszennyezés – ami ma már az Everest csúcsától az óceánok legmélyebb árkáig megtalálható – hogyan illeszkedik bele abba a folyamatba, ahogy az emberiség megváltoztatja a bolygót. A növényvédő szerek például számos olyan rovart pusztítanak el, amelyeknek nem szánták a mérget, és amelyek alapvető fontosságúak minden ökoszisztémában, így a tiszta levegő, víz és élelmiszer biztosításában is.

A tanulmányon dolgozó csoport egyik tagja, a Stockholm Resilience Centre (SRC) kutatóintézet doktorjelöltje és kutatási asszisztense, Patricia Villarrubia-Gómez szerint „1950 óta ötvenszeresére nőtt a vegyi anyagok termelése, és az előrejelzések szerint ez 2050-re ismét megháromszorozódik”.

A kémiai szennyezés az ötödik olyan globális határ a kilenc közül, amelyet a kutatók szerint már átléptünk a Földön. A továbbiak között szerepel a globális felmelegedés, a természetes élőhelyek pusztulása, a fajok számának csökkenése, valamint a túlzott nitrogén- és foszforszennyezés

– nagyon úgy tűnik, hogy az ember által okozott változások egyszerűen kilökik a Földet az elmúlt tízezer év stabil környezetéből.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Összeszedték a szemetet a Tétényi-fennsíkon, már másnap megjelentek friss kupacok

Több mint négyezer tonna sittől is megszabadítják a természetvédelmi területet.

Akár a 9 hónapja lejárt élelmiszer is fogyasztható a Nébih szerint

Attól, mert papíron lejárt egy adott élelmiszer minőségmegőrzési ideje, még nem biztos, hogy nem fogyasztható. Ezzel kapcsolatban adott ki egy hiánypótló „lejárati útmutatót” a Nébih.

Tanúsítványt kaphatnak az alacsony gázkibocsátású marhák az USA-ban

A cél, hogy tájékoztassák a fogyasztókat, de lehet, hogy éppen így vezetik félre őket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

További cikkeink a témában