Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az amerikai Mercer Consulting a közelmúltban közzé tette 214 várost érintő kutatását, melyben a világ legjelentősebb metropoliszait elemezték közel kétszáz tétel – árucikkek, szolgáltatások – árainak összehasonlítását alapul véve. Ezt a nemzetközi kutatást multinacionális cégek használják külföldi központokban dolgozó alkalmazottaik juttatásainak kikalkulálásakor. A New Yorkban bezsebelt fizetés ugyanis sokkal kevesebbet érhet például egy svájci nagyvárosban, érdemes tehát tisztában lenni a különbségekkel.

5. Genf, Svájc

A svájci város három éve tartja az ötödik helyet a Mercer listáján, ez az egyetlen nyugat-európai város a tízes elitben. Genfben húsz nagy nemzetközi szervezet található az ENSZ-től kezdve a Vöröskeresztig.
A város összlakosságának 44 százaléka az ott dolgozó külföldiekből és családtagjaikból áll. Egy két hálószobás luxuslakás ára majdnem tíz százalékkal emelkedett egy év alatt. Genfben található a világ egyik legdrágább magániskolája, de a közoktatási rendszer költségei is igen magasak.

Két hálószobás luxuslakás havi bérleti díja: 1 059 960 Ft
Csésze kávé: 1445 Ft
Gyorséttermi menü: 2770 Ft

4. Moszkva, Oroszország

Az európai kontinens legdrágább városa Moszkva, amely két éve tartja összesített negyedik helyét. Az ország gazdasági és politikai központja befektetési szempontból a legfontosabb város az egész országban, ami számokban azt jelenti, hogy a gazdasági össztermék negyede ide köthető.
A Forbes szerint ebben a városban él a világon a legtöbb milliárdos, szám szerint 79. Az ingatlanok és a szolgáltatások árai évről évre emelkednek, az ott élő külföldieknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Két hálószobás luxuslakás havi bérleti díja: 924 000 Ft
Csésze kávé: 1841 Ft
Gyorséttermi menü: 1474 Ft

3. Oszaka, Japán

Ugorjunk át Ázsiába! Japán köztudottan nem számít a pénztárcakímélő helyek közé, tökéletes bizonyítéka erre Oszaka. Japán második legnagyobb városa a tavalyi hatodik helyről ugrott előre jelenlegi pozíciójába.
A Japán Statisztikai Hivatal szerint közel 1,1 millió ember ingázik naponta a városba, amely az ország egyik legfontosabb kereskedelmi központja. Az ingatlanok alacsony száma, a népsűrűség és az erős jen is szerepet játszik abban, hogy az élet nagyon drága arrafelé.

Két hálószobás luxuslakás havi bérleti díja: 792 440 Ft
Csésze kávé: 1544 Ft
Gyorséttermi menü: 1823 Ft

2. Luanda, Angola

Egy afrikai város jelenléte meglepőnek hathat, de ha eláruljuk, hogy Luanda a fekete kontinens második legnagyobb olajipari központja, mindjárt érthetőbb a helyezés. A teljes kép kedvéért hozzátesszük, hogy 2010-ben még ez volt a világ legdrágább városa, szóval a korábbi szereplőkkel ellentétben itt évről évre olcsóbb az élet. Az ingatlanbérlés költségei így is csillagászatiak, és a trenddel ellentétben folyamatosan nőnek a lakásbérlés árai. A legnagyobb befektetők Kína, Brazília, Portugália és az Egyesült Államok, ennek megfelelően rengeteg expat, azaz idegenlégiós él errefelé. Az olajbiznisz évről évre erősödik, a gazdaság 12 százalékkal növekszik, szóval Angolára szép jövő vár, legalábbis ami a számokat illeti.

Két hálószobás luxuslakás havi bérleti díja: 1 430 000 Ft
Csésze kávé: 858 Ft
Gyorséttermi menü: 4386 Ft

1. Tokió, Japán

A top tízben három japán város is található, nem meglepő, hogy az első helyet is a távol-keleti ország egyik metropolisza szerezte meg.
Tokió az elmúlt öt évben vagy az első, vagy a második helyen szerepelt. Szakértők szerint a következő években az ingatlanok árai csökkeni fognak, ugyanis a gazdasági válságból eredő költségcsökkentés miatt a nemzetközi cégek egyre kevesebb emberüket állomásoztatják külföldön, a kereslet csökkeni fog.

Két hálószobás luxuslakás havi bérleti díja: 1 066 560 Ft
Csésze kávé: 1823 Ft
Gyorséttermi menü: 1823 Ft

Így vegyél és adj el ingatlant itthon!

(Forrás: CNBC, fotók: a-andre )

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.