Búcsúzkodik a cég a dízeltől, a fosszilis anyagoktól, de még a szürke hidrogéntől is.

Az Amazon.com leszerződött a Plug Power céggel zöld hidrogén szállításra. A hidrogén előállításra, tárolásra és kezelésre szakosodott vállalat 2025-től évi közel 11 ezer tonna megújuló hidrogént biztosít majd az online kereskedőcégnek.

Ez a mennyiség az Amazon szerint körülbelül 30 000 targonca vagy 800 nehéz teherautó meghajtásához lesz elég, de már eddig is több mint 15 000 villástargoncát hajtottak hidrogénnel, és 2025 végéig 20 000-re emelnék ezt a számot.

A hét évre szóló szerződés összegét egyik fél sem hozta nyilvánosságra. Ezen kívül az Amazon megrendelt százezer elektromos szállítójárművet a Rivian Automotive-tól.

A megújulókból származó árammal előállított zöld hidrogént sokan meghatározónak tartják a jövőbeli tiszta energiák közül, mivel sem előállításkor, sem a felhasználáskor, energiaforrásként nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. A hidrogén felhasználható közlekedéshez, áramtermeléshez, vagyis elég rugalmas.

Ugyanakkor egyelőre még az évi 90 millió tonna hidrogén nagy részét „szürkén”, azaz földgázzal és fosszilis tüzelőanyagokkal állítják elő, szén-dioxid-leválasztás és -tárolás nélkül.

(Forrás: Hydrogenfuelnews, fotó: Plug Power)

Ez is érdekelhet:

A hidrogénautók egyik problémájára nyújt megoldást ez a koncepció

Nem is a hűtőmaszk a legérdekesebb a Pininfarina által tervezett autón.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában