A globális felmelegedés miatt az óceánok elérték az eddigi legmagasabb felszíni átlaghőmérsékletüket, megdöntve a 2016-os csúcsot – írta pénteken az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz adatait ismertetve a BBC hírportálja.

Az óceánok hőmérséklete elérte a 20,96 Celsius-fokot, ami jóval magasabb az évnek ebben a szakaszában szokásosnál. Az óceánok létfontosságú szerepet játszanak az éghajlat szabályozásában: elnyelik a hőt, előállítják a Föld oxigénkészletének a felét és fontos hajtóerői az időjárási jelenségeknek. Ha a víz melegebb, csökken a szén-dioxid-felvevő képessége, így több, felmelegedést előidéző gáz marad a levegőben, továbbá gyorsíthatja az óceánba ömlő gleccserek olvadását.

A melegebb tengervíz megzavarja a tengeri állatvilág, így a halak és bálnák életét, melyek hidegebb vizekbe költöznek, felborítva az élelmiszerláncot.

Matt Frost, a brit plymouthi Marine Lab munkatársa a szennyezésre és a túlhalászásra utalva felhívta a figyelmet arra, hogy

nagyobb stressznek tesszük ki az óceánokat, mint valaha a történelmünk során.

Samantha Burgess, a Kopernikusz munkatársa szerint az óceánok hőmérsékletének márciusban kellene a legmelegebbnek lennie, nem pedig augusztusban. A tudósok szerint az éghajlatváltozás azért melegíti jobban a tengervizet, mert az óceánok nyelik el a kibocsátott üvegházhatású gázok nagy részét.

A korábbi rekordot 2016-ban mérték, amikor az El Niño meteorológiai jelenség teljes erővel tombolt. Az El Niñót a tengervíz felszínének felmelegedése idézi elő Dél-Amerika nyugati partjánál, és növeli a globális hőmérsékletet. Idén újabb El Niño kezdődött, de tudósok szerint még mindig gyenge, az óceánok hőmérséklete a következő hónapokban várhatóan erősen meghaladja majd az átlagot.

A megdőlt tengervízi melegrekordot idén egy sor tengeri hőhullám előzte meg Nagy-Britanniában, az Atlanti-óceán északi medencéjében, a Földközi-tengeren és a Mexikói-öbölben.

Burgess doktor szerint a tengeri hőhullámok olyan helyeken következtek be, ahol nem számítottak rájuk.

Júniusban a vízhőmérséklet a brit partoknál 3–5 fokkal haladta meg az átlagot a brit Meteorológiai Hivatal és az Európai Űrügynökség szerint. Floridában a tengerfelszín hőmérséklete elérte a 38,44 fokot, szemben a normálisnak tekintett 23–31 Celsius-fokkal – közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA). Ráadásul 1982 és 2016 között a kétszeresére nőtt a tengeri hőhullámok gyakorisága, és jóval intenzívebbé váltak 1980-hoz képest az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint.

Ezek is érdekelhetnek:

Idén augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja, az év hátralévő részében csak kihasználjuk a bolygót

Egy reprezentatív felmérés szerint a környezettudatosság nem lényeges szempont.

Be se lépünk az új földtörténeti korszakba, és máris átugorjuk?

Olyan sebesen fejlődik az emberiség, hogy talán magunk mögött hagyjuk az antropocén korszakot, mielőtt egyáltalán elkezdtük volna hivatalosan.

Fénysorompót szereltek az Árpád hídra, de nem a gyorshajtók miatt

Tudományos innováció világít a budapesti Duna-hídon.

(Forrás: BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában