2040-re teljes klímasemlegesség a cél.

Klímavédelmi menetrendet dolgoztak ki, hogy Bécs jövőben is a világ egyik legélhetőbb városa maradhasson, és ellensúlyozni tudja az éghajlatváltozás negatív hatásait. A dokumentum – amelyről február végig dönt a bécsi közgyűlés – hét alapelvre épít, amelyek közül a legfontosabb a társadalmi igazságosság:

a klímavédelmi intézkedéseknek szociálisan kiegyensúlyozottaknak kell lenniük, hogy minden társadalmi csoport élvezhesse az előnyüket.

Fontos a regionális gazdaság, támogatják az innovációt, több zöld munkahelyet hoznak létre.

Lényeges eleme a menetrendnek a részvételiség, ezért 2022 áprilisától – egyelőre három kerületben – arra buzdítják a lakókat, hogy osszák meg a klímavédelemmel kapcsolatos ötleteiket a kerülettel. Ezeket aztán a várossal közösen konkrét projektekké dolgozzák ki, a város pedig büdzsét is ad a megvalósításhoz – évente összesen 6,5 millió eurót (több mint kétmilliárd forint).

A konkrétumok:

  • Betiltanák az egyedi olaj- és gázkazánokat 2040-re. Jelenleg több mint 400 ezer ilyen található a bécsi háztartásokban, helyette a klímabarát fűtési rendszereket támogatnák, illetve megkönnyítenék például a napelemes rendszerek telepítését.
  • 2040-re várhatóan kitiltják Bécsből a benzin- és dízelüzemű járműveket. Inkább a mobilitásra törekednek, a cél, hogy Bécs is 15 perces város legyen, vagyis gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel, valamennyi, a mindennapi élethez szükséges helyre el lehetne jutni.
  • Bécs a jövőben háromszor akkora összeget költ a közösségi közlekedéssel, biciklizéssel és gyaloglással kapcsolatos infrastruktúra kiépítésére, mint útépítésre.
  • 2040 előtt elektromos járműre cserélik az összes tömegközlekedési járművet.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

Hamarosan termálvízzel fűthetik Bécs egy részét

Forró termálvizet találtak három kilométer mélységben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában