A bioüzemanyaggal 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása takarítható meg.

A Wizz Air ötmillió fontot (több mint 2,1 milliárd forintot) fektet bioüzemanyag előállításába, ebből elláthatja az Egyesült Királyságban működő bázisainak szükségletét.

A cég közleménye szerint a fenntarthatósági beruházás a Wizz Air és a bioüzemanyaggal foglalkozó Firefly együttműködésében valósul meg,

2028-tól tizenöt év alatt csaknem 525 ezer tonna üzemanyagot állíthatnak elő.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, ebből 250 ezer tonna bioüzemanyagot lehet előállítani. A Firefly repülőgép-üzemanyaga 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezésével jár majd a fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz képest.

Becslésük alapján az újfajta üzemanyag évente 100 ezer tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentheti a légitársaság kibocsátását.

A Wizz Air-honlapon olvasható bemutató szerint már most is a Wizz Air terheli a legkevesebb szén-dioxiddal a légkört az összes repülőtársaság közül. Idén azzal számolnak, hogy tovább javul járataik kihasználtsága, ami csökkenti a kibocsátás intenzitását. A Wizz Air 2019-hez képest az évtized végére 25 százalékkal mérsékelheti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

A Wizz Air utasforgalma 2022-ben új rekordra, 45,6 millióra emelkedett.

(Forrás: Wizz Air, MTI. Fotó: Wizz Air)

Ez is érdekelhet:

Eltűnt gépek, rejtélyek, legendák – Repülnek-e a légitársaságok a Bermuda-háromszögben?

Mi okozhatta hosszú évtizedeken át, hogy repülőgépek tucatjain zavarodott meg az iránytű és vált használhatatlanná a navigációs rendszer? Csak két kérdés a rengeteg közül.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés