Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A német főváros nem csak a helyi erőknek, hanem az angolszász popzene neves alkotóinak is jó ideje afféle titkos menedékként szolgál, amikor ki akarnak szakadni a rock and roll mókuskerékből és új inspirációkat találni a dalszerzéshez. Berlin ehhez mindig kiváló díszlet volt a fal leomlása előtt és után is. Íme a schlágerek!

Lou Reed: Berlin

Volt idő, amikor Lou Reed levágott fejét nem akarta több millió dühös Metallica rajongó egy flying V gitár nyakára tűzni, bár az igazsághoz tartozik, hogy az egykori The Velvet Underground-os botrányhős mindig is megosztotta közönségét, ahogy a Berlin című konceptlemezével is, melyre ma már illik remekműként tekinteni.

Beidézés

Oh, you're right and I'm wrong
You know I'm gonna miss you now that you're gone.

U2: Zoo Station

Tavaly töltötte be huszadik életévét a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb lemeze, az Achtung Baby, ami pontosan ezzel a számmal indul és elég neki pár másodperc ahhoz, hogy bebizonyítsa: a U2 önmagához- és a kor popzenéjéhez képest is meg tudott újulni. Bonoék úgy gondolták, hogy hazai környezetben nem lehet izgalmas muzsikát előállítani, ezért vonultak Németországba és a legendás berlini Hansa stúdióban rántották fel a számokat, köztük a Zoo Stationt, amely egy metrómegállóról kapta a címét, szövegét pedig egy sztori ihlette, miszerint a város bombázásakor szanaszét rohantak az állatkert lakói a városban.

Beidézés

"Time is a train
Makes the future the past
Leaves you standing in the station
Your face pressed up against the glass.”

Pink Floyd: A Great Day For Freedom

Amikor 2005-ben fellépett minden idők egyik legmeghatározóbb zenekara a Live8 segélykoncerten, sokan megörültek/megrettentek, hogy az újra összeállt négyes a stúdiót is betámadja, de továbbra is az 1994-es The Division Bell az utolsó Floyd lemez, és ha minket kérdeztek, szerintünk jól is van ez így. Az album egyik legjobb számát a berlini fel leomlása ihlette, valamint az a furcsa érzés, hogy a várva várt szabadság milyen kiábrándító érzéseket hoz magával. A szöveget sokan szimbolikusan értelmezik, és úgy tartják, a zenekar Waters távozásáról nyilatkozik benne, aki gyakorlatilag kisajátította magának a The Wall lemezt, kilépése után pedig szabadosabb lett a hangulat, de az alkotás is nehezebben ment.

Beidézés

With glasses high we raised a cry for freedom had arrived.”

The Sex Pistols: Holidays In The Sun

A brit punk atyaúristenek ezzel a számmal nyitották első és egyetlen hivatalos nagylemezüket, egyben ez volt a negyedik single a Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols-ról. A dalt a Franciaország és Anglia között fekvő Jersey szigeten történt nyaralás ihlette, melyet követően Berlinbe ment a Rotten-banda, és bár elég nyomasztónak festik le a dalban a fővárost, igazából kimondottan szerettek itt lenni a számukra sokkal fojtogatóbb London után.

Beidézés

Sensurround sound in a two inch wall
Well I was waiting for the communist call.

Leonard Cohen: First We Take Manhattan

A nyolcvanas években pusztító stúdióhangzás, zenei mánia, trend, vagy nevezzük bárminek, még a jó öreg kanadai dalnok-költőt is utolérte, aki ebben a feldolgozásában gyakorlatilag egy szintipop slágert szabadított a világra, de a jellegzetes szöveg és Cohen nyugtató hangja minden bűnt elfeledtet velünk. A szerzeményt egyébként a Vörös Hadsereg Frakció tevékenysége ihlette, de az eredeti sorokat szokás szerint megpiszkálta a mester.

Beidézés

I'm guided by a signal in the heavens
I'm guided by this birthmark on my skin
I'm guided by the beauty of our weapons
First we take Manhattan, then we take Berlin.

David Bowie: Neuköln

Bowie a hetvenes években Berlinbe költözött, hogy megtisztuljon a drogoktól és hogy új inspirációkat találjon, közben csatlakozott hozzá világi nagy cimborája, Iggy Pop is, ami lehetett volna végzetes manőver, de a srácok egész jól viselkedtek. Az itt tartózkodás eredménye három briliáns album lett, amit Berlin-trilógiaként jegyeznek (Station To Station, Low, Heroes), a Neuköln szám pedig egy baljós hangulatú ambient-free jazz instrumentális tétel, mely az egyik városrészről kapta a címét és állítólag a török bevándorlók ihlették.

Robbie Williams: Berliner Star

Minden bizonnyal csak a rajongók ismerik ezt a dalt, amely a Something Beautiful kislemez B-oldalán hallható, de már csak azért is helyet érdemel összeállításunkban, mert egész jól sikerült, Robbie vagányabb oldalát mutatja be és több sorban is keveredik benne a német nyelv az angollal, ami azért elég ritka, sokszor egyenesen megmosolyogtató.

Beidézés

Everything we did was wunderbar
‘Till God came between us and you fell for Jesus.

Bloc Party: Kreuzberg

Az erős kezdés után erős visszaesést produkáló indie zenekar egy szerelmes történetet mesél el, amely a német fővárosban játszódik és igazából ez a szám is jól mutatja, miért hunyt ki az angol kvartett csillaga. A rajongói klip és a dal mindenesetre jó élmény lehet annak, aki szereti bejárni azokat a helyeket, melyeket a popkultúra ismertetett meg vele.

Beidézés

Saturday night in East Berlin
We took the U-Bahn to the East Side Gallery.”

Alphaville: Summer In Berlin

Szintén szerelmes történet az Alphaville tolmácsolásában, melynek tagjai ebben a videóban úgy mozognak, mint a tengeri amőbák, az énekes Marian Gold pedig látványosan küzd a playback-kel, de alapvetően a szintipop éra egy kevésbé hátborzongató darabjáról van szó és egy német zenekarnak illik is dobni legalább egy számot valamelyik germán városról.

Beidézés

Here stands the innocent
and there it comes oh so wild
That's when you're longing
For a summer by the wall.

Ramones: Born To Die In Berlin

Stílusosan fejezzük be az összeállítást egy olyan dallal, ami maga is az utolsó track a legendás Ramones utolsó lemezén. A szöveg néhány mocskos élményről számol be és a nyughatatlan lelkű punk veteránok életmódjáról regél. A szerző Dee Dee Ramone, aki ugyan nem Berlinben, hanem Los Angeles-ben halt meg, de egész jól látta, milyen sors vár rá. Bár nyilván az ő esetében ehhez nem kellett jóstehetség, inkább az volt a csoda, hogy 50 éves koráig bírta az öreg.

Beidézés

Der Winte rwird wieder kalt werden, Berliner wollen Amerika,
von Menschen die sterben, Unter den weißen Blüten.

Ha érdekel, milyen Budapest, vagy éppen London original soundtrackje, akkor a Playeren ezt is megtudhatod!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.