Budapest, te csodás!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Induló rovatunkban olyan számokat mutatunk be, melyeket egy adott város ihletett, ezért kirándulás előtt, alatt vagy után mindenképp érdemes végigpörgetni őket, elvégre sokszor többet mondanak el egy hely hangulatáról, mint egy egész polcnyi útikalauz. Zenei túránkat a lehető legközelebbi helyen, Budapesten kezdjük, ahonnét mindig jó elindulni és mindig jó visszatérni, bár a zenészeknek sok esetben más a véleménye.

Pannonia Allstars Ska Orchestra: Budapest

Ahogy interjúnkból is kiderül, a legnépszerűbb magyar ska zenekar frontembere, KRSA az egészséges életmód híve, még ha nem is sportol olyan aktívan, mint pár éve. Ezért érthető módon nem csípi, hogy szmog van, a biciklisávban keresztbe parkolnak a kocsik, és a lazulós zenei alapra felmond még néhány hasonló negatív jelenséget a városból. Nem véletlen, hogy nem ezt a slágert választották valamelyik országimázs építő kisfilm aláfestéséül.

Beidézés

„Budapest, te csodás, fecsegés, locsogás.”

Akkezdet Phiai: Budapestmód


A magyar intellektuális hiphop rímcsavaró jedi mestereit is megihlette a bűnös város, vagy ahogy ők nevezik, „nagy gömbölyű fájdalom az ország közepében”, de ahogy megszokhattuk, korántsem az utcai rap stílusban nyilatkoznak, hanem bivalyerős költői képekkel dolgoznak.

Beidézés

Tömény szoknyaköltemény, klasszikus, de kortárs, a konformizmus kosztümén Pest a mélydekoltázs.”

Emil.Rulez!: Hello.Tourist!


Egy remek fricska azokból az időkből, amikor Hajós Andrást még elsősorban zenészként, nem médiaguruként ismertük, de humora már a dalszövegeit is remekül átitatta. A latinos alapra felnyomott, kiválóan rossz angollal végigénekelt számban az énekes egy idegenvezető „styudent” szerepében brillírozik.

Beidézés

„This is called Danubius, which is a river and also a radio, that is a bridge, which is called Lánc and also one radio.”

Bëlga: Budapest


A három elvetemült MC korábban zseniálisan alázta meg a BKV-t és a BKV-t alázókat. Ebben a kis szösszenetben sem festenek valami pozitív képet fővárosunkról, és inkább az Acélvárost, Miskolcot éltetik, miközben Pestet állítják be koszos ipari alvilágnak. A szöveg persze kellő iróniával kezelendő.

Beidézés

„Galambszaros lángos, édes-savanyú patkány, dülledt szemű kilenc kilós pincsi szarik padkán.”

Jethro Tull: Budapest


Ian Anderson zenekarát az Aqualung szám és lemez tette igazán híressé a hetvenes években, de mi örülhetünk, mivel gyakori magyarországi koncertjeiknek köszönhetően írtak egy könnyed, tízperces számot Budapestről. Kedves Prodigy, 30 Seconds To Mars, Placebo, Kosheen, és hasonló, magyar fesztiválokon állandóan feltűnő csapatok, tessék példát venni az öregektől!

Beidézés

She ran a perfect circle and she wore a perfect smile in Budapest... hot night in Budapest.

Blind Myself: Budapest, 7 fok, eső


A Blind Myself meglepetésre egy magyar nyelvű albumot adott ki angol lemezei után, melyen a szokásos, kedélyes zúzással találkozhatunk, csak Tóth Gergő olyan szavakat ordít, mint „szélcsatornák”, vagy „lefedettség”. Bár a szövegben nincs konkrét utalás a városra, az Isten Háta Mögött vezér Pálinkás Tamással közösen írt sorok nyilván egy hétköznapi apokalipszist festenek le, ahogy a klip is ezt az elméletet támasztja alá.

Beidézés

„A páránkból él a felhő itt felettünk és visszaköpi ránk, amit rég megérdemeltünk.”

Cseh Tamás: Budapest


Bereményi Géza felbecsülhetetlen értékű szövegei úgy meséltek a korról, amiben születtek, hogy minimális arra vonatkozó konkrétumot tartalmaztak, de ezt valószínűleg sosem tudtuk volna, ha nincs Cseh Tamás, az egyetlen ember a világon, aki ekkora lélekkel tudta előadni a verseket. A Budapest talán a leghíresebb Cseh Tamás dal, amelyben a magyar zenetörténet legmegrázóbb sorai közül több is megtalálható.

Beidézés

Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest.

Animal Cannibals: Budapest nyáron


Qka MC, Richie Pí, Mc Gőz és Buppa a rájuk jellemző pozitív hozzáállással mesélnek arról a városról, amit mindannyian imádunk és amit a folyamatosan érkező turisták is keresnek. A nyári Budapest számtalan örömöt tartogat a mellektől kezdve a hátsókig, közben azért van sport, pancsolás, buli… ide nekünk a nyarat, de azonnal!

Beidézés

„Mi a Blaháról indulunk a Palára tízkor, sasoljuk a fedetlen kebleket a hídról.”

Kowalsky meg a Vega: Budapest éjjel


A nyolctagú zenekar szomorkás számában egy szaxofon sír bele a pesti éjszakába, miközben Kowalsky-ék nem is történetet mesélnek, és pláne nem konkrétan beszélnek a városról, hanem egy erős hangulatképet fognak meg, amihez történetesen a főváros szolgáltatja a díszletet.

Beidézés

„A bárban a sarkon, ha leszáll az éj, igen, Budapest éjjel mindig másról mesél.”

Budapest bár: Nékem csak Budapest kell


A Budapest bár remekül érzett rá arra, hogy manapság is milyen jól működnek a korabeli pesti dalok, pláne ha a kortárs alter élet neves figurái éneklik a megmosolyogtató szövegeket. A Farkas testvérek projektje töretlen népszerűségnek örvend, mi pedig ezt a Németh Juci által énekelt dalocskát választottuk befejezésül, amely meghallgatása után mi sem értjük majd, hogy lehet valahol csend.

Beidézés

„Ez a szép hely virít éjjel mese fénnyel, mert versenyben áll a magas éggel.”

(fotó: Fortepan.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.