Mai gondolkodással értelmezi újra a hagyományokat a Balatonnál lévő, élére állított hasáb, egy szálláshely, amit te is felkereshetsz.

Nemrég kiosztották az Év Balatoni Háza 2022 díjakat, az egyik különdíjat, a Zala Megyei Építész Kamaráét a vonyarcvashegyi Cabin Balaton nyerte. Ha érdeklődsz a kabinházak iránt, szinte biztosan találkoztál már a Béres Építésziroda modern, a hagyományokat mégis felelevenítő épülettel, amit most alaposabban is bemutatunk.

A kabinházak mostani divathullámát egy ütemmel még meg is előzte a Vonyarcvashegy északi részére, egy részben még érintetlen természeti területre tervezett szállásépület ötlete 2019-ben. Olyan mini nyaralót terveztek, amiben a Balaton-felvidék építészeti hagyományai korszerű építészeti gondolkodással és kortárs arculattal ötvöződnek. Így vált fontos tervezési szemponttá

a tradicionális épületforma újraértelmezéséből eredő, szokatlan, kissé feltűnő, de letisztult építészeti megformálás.

Kiemelt szempont volt a telek nyújtotta kilátás kiaknázása, a praktikum, az energetikai hatékonyság, és a minőségi, természetes anyagok használata is.

A tárgyszerű, egyszerű geometriai forma könnyedén illeszkedik a tájba, időtálló anyagokból áll, miközben a korszerű megformálása vállalja, hogy a kor „névjegye” legyen.

„Az illeszkedésnél a nádtetős népi halászházak alacsony ereszmagassága, csatorna nélküli kialakítása, nyomott belmagassága volt a fő inspiráció – mondta Béres Attila, – ebből próbáltunk térélményben és műszakilag is kompromisszummentes új épületet létrehozni.”

Elsőre egyáltalán nem értelemszerű, hogy a természetes fény hogyan hatol be az élére fordított hasábba, holott

az épület legkedvezőbb tájolású homlokzata teli üvegezésű. Itt található a vendégszoba, de a túloldali étkező melletti üvegfelület is hasonlóan nagyvonalú.

A két fő helyiség között egy központi blokkba került a fürdőszoba, melynek falai mentén található egy beépített mini-konyha és a gépészeti fülke is.

Az épületet – ami már tervként is nyert díjat, nemrég pedig megvalósult épületként is – úgy tervezték, hogy másik helyszínen, másik telken is megvalósítható legyen, Béres szavaival „egyfajta kortárs típusterv lehetne az északi partra, főleg lejtős-panorámás telekre”.

Ám a díjaknál fontosabb, hogy ebbe a kabinházba – lévén bérelhető nyaraló – te is ellátogathatsz. És még ennél is fontosabb az épület küldetése, ami egybecseng a kabinházak igazi céljával: visszaszerezni kicsit „a mozdulatlanság képességét”. Ahogy a kabin leírása idézte Karen Blixent, a Volt egy farmom Afrikában szerzőjét:

„A civilizált emberiség elvesztette a mozdulatlanságra való képességét, leckét kell vennie csendből a vadontól.”

Ha nem is mindjárt vadont, de a Balaton-felvidék lenyűgöző tájait, és a belső csendet, a városi pörgéstől elszakadást biztosan megtapasztalhatod itt.

Bejárat / konyha-étkező-hall / fürdő / háló

Cabin Balaton
Helyszín: Vonyarcvashegy
Építészet: Béres Építésziroda (Béres Attila, Baráth Éva)
Projekt kezdete: 2020
Átadás éve: 2022
Alapterület: 25 m²
Megrendelő: Balaton Next Kft.
Fotó: Bujnovszky Tamás

Ez is érdekelhet:

Ház napimádóknak, kint tóval, bent kandallóval

A nap első és utolsó sugara is besüt ebbe az erdőszéli passzívházba, Prága egyik alvóvárosában.

A Hanna-Barbera Studio egykori bunkeréből menő irodát faragtak

Az ablaktalan stúdió, ahol a Flintstone család története elindult, most egy feltörekvő filmgyártó cégé lett, és úgy alakult át drasztikusan, hogy őrzi a hőskorszak emlékét.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában