Portugália déli csücskén áll ez a villa, kilátással a végtelen tengerre, belátni viszont sehonnan nem lehet. Ha létezik örök nyaralás, akkor az itt van.

Szédítő kilátás egy sziklacsúcsról a végtelen óceánra, a lustán elnyúló horizontra, miközben az utak felől dús vegetáció takarja el a belátást. Mindezt tudja ez a portugáliai ház, ami szinte az anyagból formált nyugalom, ahol a tenger illata, a vándormadarak hangja és a fenséges kilátás az állandó nyaralás érzetét adja.

A teljes magasságban futó üvegfelületek elmossák a kint és bent közötti határt, de a tervező Marlene Uldschmidt építésziroda így is megőrizte a ház intimitását, kihasználva a meredek telek kínálta ritka lehetőséget. „Egyfalas háznak” is nevezik, mert mint a Playernek írták,

„egyetlen tartószerkezetként szolgáló fala van, közvetlenül a kapu után a bejáratnál, a fa- és üvegelemekből álló többi rész csak lebeg a táj és a főfal közt.”

Tehát az épületet csak odaillesztették a sziklához, leköveti annak kanyarulatait, míg a tető megemelkedik a fenyvesek irányába, ezzel is kifejezve a természettel való párbeszédet. A fa-üveg építészettel szakítottak a tipikusan portugál fehér falakkal, ami túlságosan uralta volna ezt a tájat.

Odabent egy merész falépcső és egyedi, kézműves bútorok pettyezik a világos tereket, míg a természettel való szimbiózist két felülvilágító teszi még teljesebbé. Minden tér tágas és nyitott, visszafogott díszítéssel.

A kivételes lokációnak és az enyhe éghajlatnak köszönhetően a kültéri élet ugyanolyan kényelmes, mint a beltéri, és az építészek sem aprózták el: medence, szabadtéri konyha, kinti kandalló és egy nyugis, kétszemélyes teraszhoz vezető sziklaösvény is gondoskodik a kényelemről.

Számos napelem és a takarékos, hőszivattyús fűtés révén a ház önellátó, a tervezők szerint ez azért is fontos, mert „a fenntarthatóság manapság a legfőbb luxus.”

Casa dos Mores, Carvoeiro, Portugália
Építészet: Marlene Uldschmidt Architects
Terület: 330 m²
Telekterület: 5016 m²
Átadás éve: 2021

(Forrás: Marlene Uldschmidt Architects, fotó: Renee Kemps)

Ez is érdekelhet:

Családi ház a Balatonnál, ami egyszerre modern és hű a tradíciókhoz

Nemcsak a túlépítés megy a Balatonnál, de olyan kivételek is vannak, mint ez a tájba szépen beleillő családi ház, ami odabent hibátlanul kielégíti a mai igényeket.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés