Utazás

Cesky Krumlovba a legegyszerűbben autóval lehet eljutni, ebből két különböző útvonalat javasolunk most: az első Hegyeshalom-Bécs, majd onnan rátérni az E49-esre, ami egészen Gmündig visz minket Ausztriában, majd miután áthaladtunk a cseh határon Ceske Budejovice felé haladunk egy keveset, Thrové Shvinynél pedig letérünk a 157-es útra, ami aztán Cesky Krumlovba visz minket. A másik lehetőség az autópálya kedvelőinek kedvez inkább: Linzig végig az autópályán kell haladni, majd onnan északnak fordulni Csehország felé és kicsivel több, mint 70 kilométer múlva célba érünk.

Szállás

Tekintve, hogy Csehország második legnépszerűbb városa a turizmusra épít, a szállásfelhozatal is eléggé széles errefelé. Találhatunk itt magunknak a magánszállás és a Bed&Breakfast verziótól, a hostelen keresztül, a panziókon át, egészen a többcsillagos verziókig bármit. Sőt még azon is elgondolkodhatunk, hogy a történelmi belvárosban, a Moldva partján, vagy épp a környező dombon szeretnénk-e inkább lakni. Előbbinél egyértelműen a hangulat a döntő érv, utóbbinál, pedig egy jól kiválasztott szállás esetében az esti látkép és a nyugalom lehet a jutalmunk. Kedvencünk a régi bástyában kialakított Pension Ve Vezi, ahol szezontól függően 1000 és 1700 cseh korona között tudunk kétágyas szobát foglalni, de nagy kedvencünk még a Hotel Peregrin is, ahol a kétágyas szobát szezonon kívül 1250, míg szezonban 1950 koronáért kaphatjuk meg. Akiknek ezek valamilyen oknál fogva nem tetszettek, azok se csüggedjenek a kínálat hatalmas és a www.krumlovhotels.cz oldalon biztos, hogy minden párocska talál kedvére valót, akik pedig az olcsóbb szállásokat választanák (300-500 korona/fő/éjaszaka), azok itt nézzenek körbe.

Hangulat

Krumlovba egyértelműen az – Unesco világörökségek listáján is szereplő - óváros hangulatáért megy az ember, így aztán teljesen magától értetődő, hogy megérkezésünket követően azonnal neki kell vágni a macskaköves girbe-gurba belvárosi utcáknak, le kell menni a Moldva partjára, kávézni egyet a parton ülve, majd felsétálni a várba. Az már kinek-kinek kedve szerint ajánlható, hogy akar-e a várban is jobban körbe nézni, avagy inkább valami más programot választ magának, a kilátásért azonban érdemes minél magasabbra felmászni, a kőmintájúra festett várfalak között. Mint az bizonyára kiderült már, itt mindenféle érdeklődési körrel bíró párok megtalálhatják a maguknak valót, így a kulturistáknak többek közt kötelező meglátogatniuk az Egon Schiele múzeumot, ahol az osztrák művész teljes életművéből, főleg a Krumlovban eltöltött évekből láthatunk igazi remekműveket, de ezen kívül is nagyon sok és sokféle múzeum, galéria áll rendelkezésünkre, ha egy kis művészeti töltekezésre vágyunk.

Eszem-iszom

Csehországban a sörnek külön kultusza van, és nincs ez másképp Cesky Krumlovban sem. Így ha valaki épp úgy dönt, hogy szeretne legurítani egy kis frissítő seritalt, akkor annak hihetetlenül könnyű dolga van, hiszen jobbnál jobb sörök várnak szinte bármelyik étteremben, vendéglőben, „krcsmában”. Természetesen nem is cseh városról beszélnénk, ha nem lenne saját gyártású söre is a városnak, ami az Eggenberg nevet viseli. A többi másik cseh sör mellett érdemes ezt is megkóstolni, sőt magát a gyárat is meg lehet látogatni. Hölgyeim, higgyék el, ha a sert kedvelő férfiú kedvében akarnak járni, akkor egy ilyen kis túrát mindenképp be kell tervezni!

Ha már szót ejtettünk az innivalóról, akkor nem mehetünk el csak úgy szó nélkül a gasztrovonal másik eleme, az étel mellett sem. Cesky Krumlovban itt is a mérhetetlen túlkínálat vár ránk, legyen az hagymás krinolin, bableves, sült húsok, kotlettek, meg persze a klasszik knédli. Mi most mégis egy vega ételt emelnénk ki, ez pedig a hermelin. Igen senki ne lepődjön, meg, erre a névre hallgat ugyanis a grillezett Camembert, amelynek pillanatok alatt a rabjává válunk és onnantól már csak a mértékletességünk szabhat határt az elfogyasztott sajtok mennyiségének. A vendéglátóipari egységek közül nagy kedvencünket, a Moldva partján hatalmas terasszal rendelkező Barabakánt ajánljuk, ahol az említett sajtéteknek számos különböző verzióját is megkóstolhatjuk.

A folyó lehetőségei

Az aktívabb kikapcsolódást kereső párok sem fognak csalódni, hiszen miután megismerkedtek a csodás belvárossal és az utcácskákkal, üzletekkel, éttermekkel, nagyon könnyen egy kenuban, vagy akár egy raftingos gumicsónakban ülve találhatják magukat, amint épp a - város hangulatához nagyban hozzájáruló, ide-oda kanyargó - Moldván eveznek vadul. Szerényebbek természetesen ugyancsak megnézhetik ezt a kis mesevárost a folyó perspektívájából, nekik a tizenkét személyes tutajon való nézelődést ajánljuk.
Bármi legyen is az elképzelésünk egy párnapos városlátogatással kapcsolatban, az biztos, hogy Cesky Krumlovban mindent megtalálhatunk, amivel párunkat elkápráztathatjuk, vagy amire a párkapcsolatunknak szüksége lehet!

Ha inkább eldugott hazai fürdőhelyek érdekelnek, vagy szívesebben romantikáznál Stockholmban, Bolognában vagy Madridban, akkor csak kattintanod kell!

(fotó: www.ckrumlov.info, Váczi Kristóf - Lomography Magyarország.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában