Nagyjából 800 ezer lakás újulhat meg az év végéig a GKI szerint. A legtöbben a fürdőszobájukat hoznák rendbe, de majdnem ugyanennyien nyúlnának a fűtési rendszerhez vagy alakítanák át a belső tereket.

A háztartások négy százaléka biztosan, 15,7 százaléka valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben, és ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 800 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig – állítja a GKI és a Masterplast Nyrt. közös felmérése.

A lakásfelújítási és -korszerűsítési kedv visszaesett kicsit a harmadik negyedév elején, de így is erősebb az előző év azonos időszakához képest.

Most is a családi házak tulajdonosai a legaktívabbak: minden negyedik ház eshet át kisebb-nagyobb karbantartáson a következő egy évben.

A panelben lakó családok 14 százaléka, a tégla építésű lakásokban lakók 15-16 százaléka tervez felújítást, és a tatarozásban gondolkozó családok közel fele (47 százaléka) igénybe venné az Otthonfelújítási program támogatását.

A legtöbben fürdőszobájukat újítanák fel (30 százalék), de a megkérdezettek több mint negyede (27-27 százalék) lakásuk belső terét és fűtési rendszerét korszerűsítené. Sokan érdeklődnek a külső nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, illetve a napelemes rendszer kiépítése iránt.

Igen ám, de a felmérés a rezsiszabályok változása előtt készült, szóval valószínűleg a korszerűbb energetikai megoldások, és a hőszigetelők, termo ablakok iránti érdeklődés erősebb lesz.

A GKI negyedévente méri fel a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveit. Idén júliusban 1000 embert vontak be a reprezentatív kutatásba. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast támogatásával készül.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

A home office-ba szorult magyarok fele fejlesztette a lakását

A fény és a friss levegő a legfontosabb szempontok között van.

Kínszenvedés a home office? Mutatjuk, mit csinálj, és mit ne, hogy frankó legyen!

A home office csak akkor nyerő, ha betartasz néhány szabályt, és elkerülsz néhány csapdát. Mutatjuk, mire gondolunk.

Ennek a családi háznak csak a falai maradtak meg, azok is csak kívülről

A környék szuper, a ház mérete rendben, csak maga a ház borzalmas - innen indult a család, ami a költözés helyett inkább radikálisan átalakította az otthonát.

És ezt olvastad már?
Miért jó szoftverfejlesztőnek lenni?