Megnézték, mekkora a csokoládé karbonlábnyoma.

A Food Research International szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat a Manchesteri Egyetem kutatói, és egészen ijesztő számokat találunk benne. Az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki (ez egy kb. 300 ezer lakosú város éves kibocsátása), a legnagyobb környezeti hatása pedig az – a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak –, valamint a csomagolásnak van. Egyetlen szelet csoki előállításához pedig mintegy ezer liter vízre van szükség.

A tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátók (magyarul sokat fingnak), ez is jelentősen növeli a csokoládé karbonlábnyomát.

Mindezek ellenére a kutatók nem akarják, hogy az emberek felhagyjanak a csokievéssel – ez úgysem jönne össze –, csak szeretnék növelni a fogyasztók tudatosságát, és a gyártási folyamat fenntarthatóbbá válását.

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában