Az Alaplé igazi tápanyagbomba, az immunrendszer legjobb barátja, de bennünket már  a karakteres, erőteljes ízvilágával is meggyőzött.

Az Alaplé bár régóta rajta volt a radarunkon, eddig mégis valahogy elkerültük egymást. Az újév viszont meghozta az áttörést: a Király Éva dietetikus alapította bár nemrég megnyitotta a harmadik egységét, a Lövőház utca és a Nagymező utca után a Fehérvári úti piac alsó szintjén, az Allee felé eső részen.

Az Alaplé ötlete még 2018-ban született meg. Éva – aki a divatos csodadiéták helyett a tiszta, természetes, valódi tápanyagokban gazdag ételekben hisz – rendszeresen javasolta a hosszú ideig főtt alaplevek fogyasztását akár preventív, akár terápiás céllal.

De hiába javasolta, ha senki nem fogadta meg: az alaplé elkészítése macerás, sokáig fő (az Alaplé esetében 15 órán át!), így aztán hiába ízesebb és gazdagabb tápanyagokban, a városi rohanáshoz nehezen idomul.

Innen már érthető a történet: ha Éva tud minőségi, helyben fogyasztható, de haza is vihető alaplevet adni, akkor azzal csak elnyeri a rohanós fővárosiak kegyeit. Márpedig tud, ezt a saját ízlelőbimbóinkkal tapasztaltuk. Kóstolónak egy-egy csirke és marha alaplevet választottunk, az előbbit keleti ízesítéssel (chili, curry és kókusz került bele, és ez jelenleg a legnépszerűbb a kínálatban), az utóbbit kalapos fedőnéven, ami siitake gombát, laktózmentes tejfölt és friss petrezselymet takar.

Az előbbi igazi erős, sűrű, markáns ízű leves, ami – pláne forrón – nagyjából olyan érzés volt tél közepén, mintha tömény egészséget innánk, ami legalább egy hétre megóv minden bajtól. A kalapos talán nem volt ennyire intenzív élmény, de mégis érződött a marha karakteresebb íze, a többi összetevő pedig nagyjából úgy került harmóniába, ahogy azt vártuk is.

Bejött a hely célirányos minimalizmusa is: az alaplevek mellett glutén- és laktózmentes kézműves süteményeket kínálnak, csakis a legjobb fajtából.

A két stand közé ékelődött kis büfé eleve kellemes hangulatot áraszt, de ami igazán meggyőző az az, ahonnan indultunk is: Éva elkötelezettsége. A honlapjukon recepteket, blog formába rendezett tudástárat találunk, úgyhogy ha fejest ugranál a kollagének titokzatos világába, ott megteheted.

Ne a karácsonyi zabálást kompenzáljuk!

Azért a beszélgetésen is szóba jött az ünnepi torozás vs. újévi fogadalmak téma, amiről a dietetikus markáns véleményt mondott. Szóval

nem az a cél, hogy az ünnepeken túlegyük magunkat, és utána kompenzáljunk egy január eleji diétával.

Jobb nem átlépni a határokat, és végig figyelni az étkezésére. Karácsonykor persze jóformán lehetetlen nem sokkolni az emésztőrendszert, ilyenkor a gyomorsav, gyomornedvek, emésztőenzimek nem tudják hatékonyan elvégezni a feladatukat. Következésképpen jöhet a puffadás, gyomorégés, hányinger.

„Azt javaslom, hogy tudatosan figyeljünk az étkezésünkre, valamint, hogy az újévi fogadalmak ne a kompenzálásról szóljanak – mondta Éva. – A január tényleg egy jó időszak lehet arra, hogy egy tisztítókúrát tartsunk, mely időszakosan rendkívül hasznos a szervezet számára.”

Az időszaki böjtnek számtalan pozitív hatása van: kimondottan jó időről időre tehermentesíteni az emésztőrendszert. Mindamellett, hogy segít a felgyülemlett salakanyagok eltávolításában, az elménkre is erős kihatással van: a böjt egy testi, szellemi megtisztulás is. Kezdők számára is számtalan, 3-7 napos tisztítókúra létezik már.

„A kezdő böjtölők számára hasznos, ha eleinte csak elhagynak bizonyos alapanyagokat, mint például a színhús, amit rágni kell, a tejtermék és a cukor. Ez három olyan nagyon alapvető dolog, hogyha már csak ezektől mentesítik magukat arra a néhány napra, már önmagában hasznos kúra lehet, amit egyéb tápanyagokkal még ki lehet egészíteni. A szénhidrát hirtelen elhagyása miatt viszont fontos a gyümölcscukor bevitel. Gyorsan tud energiát adni, így elkerülhetjük a fáradtság érzetét” – magyarázta Éva.

Alaplé: a folyékony arany

Bizonyos alapanyagok elhagyása mellett már a kezdők méregtelenítő kúrája során is hasznos lehet a minőségi alapanyagokat tartalmazó csirke és a marha alaplé: nem terheli az emésztőrendszert, mégis számos tápanyag megtalálható benne. Tápláló, ezért a kúra alatt sem kell éheznünk. A csontlevesben könnyen emészthető formában vannak jelen mátrixban levő anyagok, vitaminok, ásványi anyagok, mikrotápanyagok, valamint a zselés, kocsonyás kollagén is, mely a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje.

Az egészséges, tudatos táplálkozásban az alaplé a szervezet számára egy nélkülözhetetlen alapanyag, elvégre a napi fehérjebevitelünk egyharmada kollagénfehérje kellene, hogy legyen. Árulkodó az alaplé népi neve is: erőleves. Egy igazi tápanyagbomba, ami az immunrendszer hatékony működését is segíti.

„Az immunrendszer nagy része is az emésztőrendszerben található, így, ha ott gond van, az kihat az testünk működésére is – magyarázta Éva. – Az alaplében található glicin, a glutamin vagy az alanin, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. A kollagénnel együtt támogatják az emésztőrendszert: megnyugtatják, regenerálják a vékonybél bolyhait, segítik a tápanyagok felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van.”

De egyébként böjttől, kúrától, kollagénektől és tápanyagoktól teljesen függetlenül is: baromi jól esik meginni egy nagy pohár sűrű, forró, ízes levest a nagy zimankóban, olyannyira, hogy már szinte mellékes, ha utána Supermannek érzed magad.

(Fotók: Alaplé Bár)

Ez is érdekelhet:

A titokzatos ázsiai étel, amely a vitaminforrások világbajnoka

A különböző fermentált ételeknél nincs jobb természetes vitaminforrás, a koreai kimchi pedig ebben feketeöves tanítómester.

Szuvidálnád a marinált filét? Vagy inkább kitöltenéd a konyhai kifejezések kvízét?

Mi a kvízt javasoljuk. Próbáld ki a gasztrotudásod a szeletelésnél és a ketchupozásnál magasabb szinten!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában