Dezső Bence alig múlt 19 éves, de már most nézők tízezreit szegezi oda a monitor és a telefonképernyő elé videóival. A versenyúszóból lett vlogger, akinek már több mint 300 ezer követője van, hisz a mindennapi hősökben, és arra buzdítja a fiatalokat, hogy kezdjék el megélni álmaikat. Interjúnk során a hősiességről, példaképekről és a célok fontosságáról beszélgettünk vele.

Mit jelent számodra a hős kifejezés?

Számomra a hős egy olyan személy, aki valamiért példaértékűvé válik. Akár a hivatásából adódóan, akár a viselkedése miatt, de valamiért fel tudok rá nézni.

Szóval, szerinted bárkiből lehet hős? Akár olyan hétköznapi emberekből is, mint Te vagy én, hiszen apróságokkal is hőssé válhatunk?

Szerintem bárkiből lehet hős, hiszen bárki el tud érni olyan dolgokat vagy eredményeket, amik miatt fel tud rá nézni az ember. Nem kell egyből világmegváltó tettekre gondolni. Egy apróság is elég ahhoz, hogy hős legyen belőlünk. A kulcs az elhatározásban rejlik. Abban, hogy észrevesszük, hogy hogyan lehet valami jobb, vagy hogyan tudjuk jobban csinálni, és megtesszük a lépéseket felé.

Neked ki a példaképed, akire gondolkodás nélkül rávágnád, hogy hős?

Nincs konkrét példaképem, de rengeteg embernek elismerem a teljesítményét. A tűzoltókat tudnám kiemelni, ők szerintem olyan dolgokat tesznek hivatásuk során, amikkel hősökké vállnak. Gondoljunk csak bele, hogy félelmet nem ismerve mennyi emberéletet mentenek meg nap mint nap.

A STR8 kampányában Te is elindítottál egy kihívást, amiben be szeretnéd bizonyítani, hogy benned is ott él önmagad hőse. Melyik kihívást választottad, és miért?

Én a futás kihívást választottam. 7 évig úsztam versenyszerűen, 6 évig pedig bicikliztem. A futás viszont kimaradt az életemből. Mindig is érdekelt, hogy mire vagyok képes a futásban, és kitartó vagyok-e ebben a sportágban is, ezért választottam ezt a kihívást magamnak. A célom az, hogy minél hosszabb távot legyek képes lefutni egyhuzamban.

Érzel valami pozitív változást, amióta kitűzted a célodat?

Igen, érzek. Tényleg igaz, amit azzal kapcsolatban mondanak, hogy ha megosztod a céljaid másokkal, azzal motiváltabb leszel. Egyrészt amiatt, hogy bizonyíts magadnak. Másrészt azért, hogy ne csinálj bolondot magadból azzal, hogy nem teszel lépéseket a célod megvalósításáért. Már azt is haladásnak érzem, hogy megtaláltam és kitűztem azt a célt, amit valóban el szeretnék érni. A kihívásban pedig próbálok egyre jobb és jobb lenni, így fokozatosan növelem a távot, ráadásul egész jó eredményeket érek el.

Mennyire vagy egyébként kitartó típus, ha céljaid eléréséről van szó?

Ha valamiben hiszek, és összeállt az elképzelésem vele kapcsolatban, akkor küzdök érte, amíg csak lehet. Kitartó típusnak vallom magam.

Mit tanácsolnál másoknak, mit tegyenek, hogy elérjék a céljaikat? Főképp azoknak, akik miattad vágnak bele a változásba.

A kulcs az az, hogy tudatosítsák magukban, hogy mi is a céljuk. Amennyiben nem teljesítik, vagy nem járnak sikerrel, az azt is jelentheti, hogy nem akarták eléggé. Addig kell küzdeni érte és csinálni, míg sikerrel járnak.

Engedj meg nekünk egy utolsó kérdést: ha tehetnéd, újra részt vennél a STR8 “Hero” kihívásában? Ha igen, mi lenne az új kihívásod?

Igen, részt vennék! Támogatom ezt a ''mozgalmat''. Nekem nagyon tetszik, mert arra buzdítja a fiatalokat, hogy tegyenek önmagukért és környezetükért azáltal, hogy szembenéznek egy őket érintő kihívással vagy régi vággyal, és végre megteszik az első lépéseket a céljuk felé. Hisz ha valamit nagyon el akarunk érni, azért tenni is kell. Mikor kezdjük el, ha nem most? Ez most egy tök jó lehetőség vagy indok rá. A kihívásom nem tudom, hogy konkrétan még mi lenne, de az biztos, hogy valami új, amit azelőtt még sosem csináltam.

Te is szívesen próbára tennéd magad? Csatlakozz a STR8 játékához, válassz kihívást, és nyerd meg az egyik nyereményt! Így akár egy helikopter vezetésével is próbára teheted magad. Készen állsz? Vágj bele!

(hirdetés)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában