Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kovács Orsolya stylist és tervező, ami olyan kombináció, amivel egyedülállónak számít a hazai piacon. A Yurkov szalon alapítója nők és férfiak számára is nyújt stílus tanácsadást, mi értelemszerűen az utóbbira voltunk kíváncsiak. Ha nem találjuk meg, mi az, ami igazán jól áll nekünk, akkor ő profi szemmel néz ránk, megmondja, miben fogjuk a legjobb formánkat hozni, átnézi a gardróbunkat, és bevásárlókörútra is elvisz minket. Megfésülködtünk, felvettük a legszebb nyakkendőnket, és meglátogattuk őt belvárosi szalonjában.

– Úgy tudom, korábban az informatikában dolgoztál, és onnan nyargaltál át a stílustanácsadásra. Ennél nagyobb ugrást nehezen tudok elképzelni.

– Öt évvel ezelőtt alapítottam a Yurkovot, és két éven keresztül párhuzamosan csináltam az informatikai állásommal. Nagyvállalati tartalomkezelő rendszereket terveztünk, és igazad van, ez nagyon messze van a divattól! Nagyon kemény váltás volt az életemben, sok barátom mondta, hogy a válság kibontakozásakor luxusszalont nyitni nem a legjobb ötlet. Csak egyetérteni tudtam velük, de én akkor is ezt szerettem volna. Egy férfinak persze hiába magyarázom, de folyamatosan olyan jelek jöttek, hogy ezt meg kell csinálnom.

– Tegyük fel, hogy nem tudom, milyen ruhákban érzem jól magam, és folyton rózsaszín sztreccsnadrágot hordok, pedig mindenki azt mondja a környezetemben, hogy nem áll jól. Végül is meggyőznek, eljövök ide hozzád, a stúdiódba, belépek az ajtón, és aztán mi történik?

– Eleinte ez szimpla ruhatervezés volt, de az évek során átalakult stílustanácsadássá. Aztán egyre több férfivendégem lett, sokszor úgy, hogy a feleségeik íratták be a férjeiket egy kétórás stílustanácsadó programra. Ma már egy kicsit több is a férfi vendégem, mint a nő!. Ha eljön ide valaki, megnézzük, mik az ő színei, mi áll neki a legjobban. De nem csak annyit, hogy kék vagy piros, hanem a kéken belül milyen kék illik hozzá, és így tovább.

Leveszem a méreteit, és megmutatom, milyen szabásmintájú ruhák állnak majd jól rajta. Én nem megváltoztatom a férfiakat, hanem azt erősítem, akik valójában. Szín, testalkat, stílus, én ezeket erősítem fel, és közben olyasmiket tudok mondani a vendégeimnek, amiket korábban nem is hittek magukról. Általában az embereknek fogalmuk sincs róla, hogy milyen jól néznek ki, és amikor centivel megmutatom, hogy milyen arányos alakjuk van, mi áll jól nekik, és amikor végül ezt ők is elfogadják, akkor egyre magabiztosabbak lesznek.

– Gardróbrendezést és közös vásárlást is vállalsz. A vásárlás köztudottan olyan dolog, amit minden normális férfi gyűlöl. Van valami trükköd, amivel elviselhetőbbé teszed?

– A szolgáltatás része, hogy felmegyek a vendégeimhez, kinyitom a gardróbjukat és rituálisan kidobálom belőle a nem megfelelő ruhákat. Ahol feleség is van, ott őt is bevonjuk ebbe, és neki is elmondom, hogy milyen típusú ruha nem jó a férjének. A nők rendszerint nagyon gyorsan megértik és elfogadják az érveimet, de vannak férfiak, akikhez kicsit több idő kell. Aztán a selejtezés után el szoktunk menni vásárolni közösen. Rendszerint két óra, amit vásárlással töltünk, ennél többet sem én, sem a vendég sem bír, akár férfi, akár nő az. Én előtte körbenézek, és rászánok egy kis időt, hogy miket próbáljunk fel. A legnagyobb költés egy ilyen alkalommal 300 ezer forint volt, rendszerint sokkal kevesebb is elég szokott lenni egy alapos újrafazonírozáshoz.

– Mi volt a legnehezebb eset a praxisodban?

– Volt, amikor olyan vékony és alacsony volt a fiatalember, hogy már nem volt olyan kis méret a boltokban. Végül aztán találtunk remek dolgokat, de azért eléggé megszenvedtünk a beszerzéssel. Ez a dolog egyébként kőkemény terápia, kicsit amolyan lélekmasszázs is. Érdekes, de sokszor a szalonban megszerzett magabiztossággal munkahelyi és magánéleti problémákat is sikerült megoldaniuk.

– Az oldaladat nézve látható, hogy több híresség is megfordult nálad. Velük nehezebb, mint egy normális földi halandóval?

– Nem, éppen ellenkezőleg. Lázár séf például egy magyaros séfruhát szeretett volna hímzéssel. Igen, hímzéssel. Erről sikeresen lebeszéltem, és kitaláltam helyette egy huszáros beütésű séfruhát. Ákos inget szeretett volna, és terveztünk is neki egy klasszikus Yurkov inget. De a vendégem például Zólyomi Zsolt parfümőr is, és vele is kiválóan együtt tudtam működni.

Ha te is szeretnél Orsi értő kezei közé kerülni, akkor egy 40 ezer forintot érő, kétórás stílustanácsadásért most nem kell mást tenned, csak megválaszolni a következő kérdést, és bízni a szerencsében!

Ki az a móri borász, aki a londoni olimpián az Orsolya által tervezett Yurkov ingben képviselte Magyarország borait?

A) Bock József
B) Miklós Csaba
C) Frittmann János

A választ június 13-a, azaz péntek éjfélig küldd el a jatek@player.hu e-mail címre, a tárgyrovatba írd azt, hogy Yurkov. Annyit segítünk, hogy a választ megtalálod a Yurkov szalon oldalán. A győztest e-mailben értesítjük.

(Fotó: Donkó Péter)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.