Zakóstílus, nyakkendőszám és a cipő szárnyai – Amit eddig nem tudtál a férfidivatról

Mi a különbség a sportzakó és a blézer között? Hány nyakkendőre van szükségünk? Mi a különbség két, első ránézésre teljesen egyforma cipő között? Nem bonyolult, de mégis sokszor válasz nélkül maradó kérdések. Illetve azok voltak – eddig.

Mi a különbség a sportzakó és a zakó között?

Ezekben a napokban a szemantikát leszámítva, nem sok. A zakó hagyományosan egy tengerészkék színű kabát volt, melynek fémgombjai voltak, míg a sportzakó eredetileg egy rusztikus vadászkabát volt, a rendes zsebei felett található kisebb zsebbel. Utóbbiak általában finomabb és puhább szövetből készülnek, mint az öltönyzakók. A legáltalánosabban felhasznált anyagok között leginkább a pamut és a gyapot szerepel.

Hogyan tárold helyesen az öltönyöd?

Egy igazi öltöny nagy kincs, éppen ezért, ha nem kell gyakran felvenned, fontos tudnod, hogyan óvhatod meg még tárolás közben is. Érdemes az öltönnyel szeretettel és tisztelettel bánni, hiszen, ha a viselésére kerül a sor, mindazt meghálálja. Az öltönyt tárolás előtt érdemes kiszellőztetni, majd egy minőségi fogason, jól szellőztethető helyen tárolni. A folyamat tehát egyszerű, és mindössze három lépésből áll.

A biztonságos tárolás három lépésben

 • Fektess be egy minőségi fogasba! Az öltönykabáthoz általában jár egy fogas, de az esetek többségében az műanyag. Helyette érdemes venned egy minőségi, fából készült darabot, mely hatékonyabban óvja meg az anyagot a deformálódástól, és jobban alátámasztja az öltöny vállát.
 • Nem kell zsákolni! Az öltönyödnek nincs szüksége arra, hogy egy cipzáras és légmentesen lezárt műanyag zsákban tárold, ha azonban tartasz a portól és az egyéb kártevőktől, vásárolj egy vászonból készült ruhatáskát. Ily módon tisztán tarthatod a ruhát, miközben a szövet lélegzik, legyen az akár pamut vagy gyapjú.
 • Tartsd a nadrágot ráncmentesen! Ha nem akarod, hogy vasalnod kelljen, amint előveszed, a nadrágot az öltönnyel együtt, a ruhatáskában tartsd, fogasra akasztva. Figyelj, hogy a nadrág dereka és szárának felhajtása egy vonalba essen.

Mennyi az annyi? A kezdő nyakkendőkészlet darabra

Minden férfinak legalább öt darab nyakkendőre van szüksége – nem ahhoz, hogy hogy túléljen egy munkahetet, hanem hogy az élet minden területén átvészelje az öltözködés által felállított akadályokat. Ideális esetben ezek a nyakkendők vékonyak (nem skinnyk), különböző szövetből, eltérő szabással készülnek. Ennek alapján összeállítottunk egy listát:

 • Knit: a leginkább selyemből, téli időszakban pedig gyapjúból készült nyakkendők ideális kiegészítői lehetnek egy farmerből és ingből álló hétköznapi viseletnek.
 • Cotton: ideális választás egy felhajtott ujjú sportzakó mellé, akár még a nyár derekán is.
 • Repp Stripe: old school darab, mely a visszatérő trad stílus egyik klasszikus kiegészítője. Egész évben viselhető, ezért érdemes több színben is betárazni belőle.
 • Hímzett: apró mintával hímzett darabok, éppen annyira konvencionálisak, amennyire ironikusak.
 • Dark & Narrow: vintage képek állandó szereplői az elegáns férfiak világos ingben és sötét, vékony nyakkendővel. Örök klasszikus.
 • Csokornyakkendő: a jó csokornyakkendő egyszerre illeszkedik öltözékedhez és állít fel éles kontrasztot a megjelenésedben. Például viselj egy kockás nyakkendőt farmerdzsekidhez és a hétköznapokban viselt chinoshoz.

Miért vízszintes az ing legalsó gomblyuka?

Az alkalmi ingeknél gyakori jelenség, hogy a legalsó gomblyuk a többitől eltérő – kék vagy vörös – színnel varrt, alakja pedig vízszintes a szokásos függőleges helyett. Az alsó gombok ugyanis az ing viselése közben nagyobb erőknek vannak kitéve, mint a feljebb találhatók, ezért a megerősített öltések általában vastagabbak és más színűek is.

Brougues, short wings, long wings … Mi a különbség?

Korábban leginkább online vásárláskor, ma már azonban üzletekben is számtalanszor találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, melyek első pillantásra szinte teljesen egyforma cipőket takarnak. Az eredeti cipő a Skót-felföld mocsaras vidékein született, melyet hagyományosan csak vidéken viseltek. A cipők bonyolult, lyukas mintázata meglehetősen pragmatikus funkciót töltött be, segítségükkel ugyanis könnyebben folyt le a víz a cipő felületéről. A fazon a század közepén elterjedt a tengerentúlon is, és hamarosan újabb típusai jelentek meg az üzletekben, melyek a mai napig közel változatlanok.

 • Short Wing: a klasszikus dizájn, perforált orrmerevítővel, mely végigfut a cipő oldalán.
 • Brougues: John Lobb által 1937-ben tervezett és legyártott darab, mely az egyszerű oxford stílust idézi meg dekoratív csipkés mintával kiegészítve.
 • Long Wing: a „szárnyak” az orrkúptól a sarkakig, a cipő teljes hosszában végighúzódnak. A cipő érdekessége, hogy míg az Egyesült Államokban „angol bougues” néven ismerik, addig az Egyesült Királyságban „amerikai bougues”-ként terjedt el a köztudatban.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Induljon a rock 'n' roll! - Player szett 3.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon