Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van egy börtön az amerikai Salemben (Missouiri államban, Dent megyében), ahol nem egyszerű az élet. Persze, melyik börtönben az, mondhatnánk. Azonban a salemi fegyházban nemcsak a rabtársakkal kell megküzdeni a mindennapok során, hanem a börtönt behálózó penésszel is.

Ez elsőre nem tűnik olyan vészesnek, elvégre kinek nincs otthon télen egy kis penész a falán, vághatnák rá sokan. De ami a salemi börtönben van, annak már komoly egészségkárosító következményei vannak. A padlót és a mennyezetet is végig penész borítja, a feketétől a sárgán keresztül a zöldig és a rozsdavörösig gyakorlatilag minden színben megtalálható. Az egyik helyi lap, a The Salem News Online újságírója, Andrew Sheeley 24 órát töltött el a börtönben, és dokumentálta a látottakat.

A börtönben 21 fogvatartottnak van hely biztosítva, de nagyjából 50 elítélt tartózkodik itt folyamatosan. Nem túl szívderítő ezt a levegőt szívni éjjel-nappal, ugyanis

A börtönben dúló penészuralom annyira kétségbeejtő, hogy a börtönszemélyzet is gyakran küzd betegségekkel:

– mesélte Drew Smith börtönőr. A személyzet alaposan fel van szerelve gyógyszerekkel, és mivel a rabok folyamatosan betegek, ezért gyakorlatilag bármilyen pirulát is adnak a kezükbe, szó nélkül bekapják.

Drew Smith és a gyógyszerek

Persze tudjuk jól, hogy vannak ennél sokkal keményebb börtönök is a világon – akár Kelet-Európában is, de a hazai fegyházakban is sokszor aggasztó a helyzet –, és ismerjük a klasszikus érvet, miszerint egyik rab sem azért került jó eséllyel oda, mert angyalként viselkedett. De ezek még önmagában nem szolgálhatnak indokul az embertelen, egészségkárosító körülmények mellett, főleg, hogy ennek a problémának a megoldásához nem volna szükséges összehozni egy újabb Manhattan-projektet.

(via)

 

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.