Messze nem csak azért fontos a fehérjefogyasztás, hogy kipattintsd magad a nyárra

A fehérjebevitel akkor is nagyon fontos, ha nem sportolsz.

Például ha megfelelő mennyiségű fehérjével kínálod meg a szervezeted, akkor éjszaka nem állsz a hűtő előtt az éhségtől ökölbe szorított kézzel bámulva az ebédről megmaradt pacalpörköltet, merthogy a proteingazdag étkezéssel a jóllakottság érzése is tovább tart.

A fehérje tehát nemcsak az izomépítéshez (pontosabban az izomrostoknak és izomsejteknek) szükséges, de még egészen sokféle funkciót is ellát, például elősegíti a kémiai reakciókat és szervezet védekező- és regenerálódó képességét is, és van még egy csomó tudományos dolog, amivel feleslegesen nem untatunk.

Na de mennyi fehérjére van szükséged?

Egy átlagembernek naponta kilogrammonként fél és egy gramm között lenne az ideális. Vagyis ha mondjuk 82 kg vagy, akkor 41 és 82 gramm között lenne a legkirályabb. A sportolóknak (és vegyük ide azokat is, akik hetente minimum kétszer-háromszor elmennek futkorászni a Margitszigetre vagy spinningelni) viszont a napi 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel illene, hogy lebegjen a szemük előtt.

Mit egyél?

Hát lehetőleg természetes proteinforrásokkal próbálkozz.

  • A tejtermékeknél a tej, a túró és a joghurt helyett a sajtfélékkel próbálkozz, például parmezán sajttal (36 g/100g), a goudaival, az edámival (25g /100g) vagy a mozzarellával (19g/100g).
  • Halat is egyél bátran, ugyanis ez is kiváló fehérjeforrás, főleg a tőkehal és a tengeri lazac (24g/100g).
  • Jó barátod lehet a pulyka- és a csirkehús is, ezek is tudnak 24 gramm fehérjetartalmat és még sovány húsok is.
  • És a hüvelyeseket sem kellene kihagynod, a borsó, a bab és a lencse 20 gramm proteinje is remek fehérjeforrásnak számít, viszont van, akinél a bélmozgásokat igencsak megindítja.
  • De ott van még a zabkorpa is (17g/100g), és a tofu fogyasztása is javasolt (16g/100g).

Ha pedig edzenél, de nem jön az eredmény:

(Fotó: Twitter)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon