Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet, hogy néha megrágcsálják a papucsodat, levizelik a szőnyeget vagy épp tönkreteszik a kerted, ám mindezek ellenére - egy friss kutatás szerint - a kutyusok bizony okosabbak a cicáknál.

A Vanderbilt University kutatói tehát egy ősi vitát igyekeztek eldönteni, amikor összevetették a különböző állatok agykérgében található neuronok számát, ami szoros összefüggésben áll az egyedek gondolkodásával, tervezésével, komplex viselkedésével - egyszóval jól jelzi az élőlény intelligenciaszintjét.

A vizsgálódás után pedig arra jutottak, hogy

A kutatást végző egyetem professzora szerint ez a szám leginkább azt mutatja meg, hogy a különböző állatok milyen mentális képességekkel rendelkeznek, például mennyire megbízhatóan tudják megjósolni, hogy mi várható a jövőben a múltbéli tapasztalataik alapján.

Az eredmények ismeretében azt is mondhatnánk, hogy nyilván több neuron található egy kutya agykérgében, hiszen a kutyák agya nagyobb, mint a macskáké. A tanulmány szerint ugyanakkor nincs minden esetben összefüggés az intelligencia és az agy fizikai mérete között. Egy barna medvének például tízszer akkora az agya, mint egy macskának, mégis közel azonos mennyiségű neuronnal rendelkezik, míg a mosómedve kicsi agyában meglepően sok található.

Ha leegyszerűsítve szeretnénk tehát megfogalmazni a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a kutyák okosabbak a macskáknál, ha viszont teljesen igazságosak akarunk maradni, akkor csak azt jelenthetjük ki, hogy a biológiai képességeket összevetve a kutyáknak jobb lehetőségei vannak arra, hogy komplexebb dolgokat műveljenek, mint a macskák. Az már persze rajtuk múlik, hogy élnek-e ezzel a biológiai előnnyel, vagy sem.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.