A tudatos táplálkozás tök jó dolog, ahhoz viszont nem árt, ha az ember tudja, hogy mit is eszik, ezért a boltban lelkiismeretesen elolvasod az élelmiszerek összetevőit. És lemerjük fogadni, hogy minden egyes ilyen alkalommal megmerevedve és bután nézed a címkét, közben meg az van a fejedben, hogy "mi a tököm az az emulgeáló szer, és mi a fenéért kell bele stabilizátor?".

Na hát segítünk neked megérteni az élelmiszeripari adalékanyagok mibenlétét, hogy legközelebb már ne kétségbe esve keress magyarázatot arra, miért is nem kellene betolnod a csomagoláson amúgy rettentően gusztusosnak tűnő zacskós levest.

Ezért itt van neked az:

Élelmiszeripari adalékanyagok kisszótára

Antioxidánsok: ezek azért felelnek, hogy az adott élelmiszer tovább legyen eltartható.
Miben van? Pl: zacskós levesekben, pékárukban, rágcsálnivalókban, rágógumikban.

Csomósodást gátló anyagok: akár mennyire hihetetlen, de ezek az anyagok abban segítenek, hogy az élelmiszer alapanyagainak egyes részei ne tapadjanak egymáshoz.
Miben van? Pl: tejitalokban, szószokban, szárított és porított élelmiszerekben, zselés édességek, táplálékkiegészítőkben.

Édesítőszerek: ezek a cukortól különböző, mesterséges vagy természetes úton előállított anyagok. Meglepő módon ezek adják az édes ízt.
Miben van? Pl: elsősorban a diabetikus, csökkentett energiatartalmú és energiamentes „light” termékekben, rágógumikban.

Emulgeáló szerek: ezek két olyan anyag elkeveredését segítik, amik tipikusan nem tudnának elegyedni: víz és az olaj.
Miben van? Pl: margarinok, csokoládékészítmények, édesipari termékek.

Élelmiszer-enzimek: növényekből, állatokból, mikroorganizmusokból és azok termékeiből nyert anyagok. Ezek képesek elindítani bizonyos biokémiai reakciókat.
Miben van? Pl: sütőipari termékekben (élesztő).

Étkezési savak: ezek egyrészt növelik az élelmiszer savasságát és savanyú ízt adnak neki, másrészt tartósítanak is.
Miben van? Pl: alkoholos és üdítőitalokban, lekvárokban, gyümölcskonzervekben

Fényező anyagok / Kenőanyagok: ezektől csillog az adott élelmiszer külseje
Miben van? Pl: édességekben, cukortermékekben, szárított gyümölcsökben, táplálékkiegészítők, rágógumi

Habzásgátlók: ezek megakadályozzák vagy csökkentik az esélyét annak, hogy hab képződjön a termékben.
Miben van? Pl: üdítő- és energiaitalokban.

Hajtógázok / Csomagológázok: a hajtógázok azt segítik, hogy a termék könnyebben ki tudjon kerülni a csomagolásából, a csomagológázok pedig azt, hogy a termék tovább elálljon.
Miben van? Pl: tejszínhabban, alkoholos és üdítőitalokban, hús és sajtok csomagolásában.

Ízfokozók: nem meglepő, ezek erősítik a termék ízét.
Miben van? Pl: rágógumiban, alkoholmentes és aromatizált italokban, desszertekben, csökkentett energiatartalmú és cukormentes gyümölcs alapú édességekben, készételekben.

Lisztjavító/lisztkezelő szerek: ezek javítják a lisztek és tészták sütési tulajdonságait.
Miben van? Pl: (pék)süt.eményekben, kekszekben, leveles tésztákban, gabonából és burgonyából készült snackekben

Nedvesítő szerek: ezek védik meg az élelmiszereket a kiszáradástól.
Miben van? Pl: rágógumiban, szószokban, mustárban, péksüteményekben, kakaó- és csokoládékészítményekben.

Savanyúságot szabályozó anyagok: ezektől lesz kellemesen savanykás ízű az élelmiszer, valamint segítenek megőrizni vagy kialakítani a savszintet, és így ezáltal tartósítanak is.
Miben van? Pl: édességekben, fagyiban, üdítőitalokban.

Stabilizátorok: ezek segítenek megőrizni az élelmiszerek eredeti színét, ízét és állagát.
Miben van? Pl: desszertekben, halkészítményekben, leveles tésztákban, csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben, szószokban, öntetekben, tejitalokban.

Sűrítő anyagok: ezektől lesz az élelmiszerek állaga sűrűbb, teltebb lesz.
Miben van? Pl: zselés édességekben, szószokban, öntetekben, késztermékekben, mélyfagyasztott termékekben, ömlesztett sajtkészítményekben.

Színezékek: ezek felerősítik vagy helyreállítják az élelmiszerek színét.
Miben van? Pl: édességekben, üdítőitalokban, szörpökben, égetett szeszesitalokban, puding- és fagylaltkészítményekben.

Tartósítószerek: meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát és/vagy védelmet biztosítanak a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben.
Miben van? Pl: sajtokban, borban, pékárukban, felvágottakban, joghurt, margarinban, üdítőitalokban, savanyúságban, gyümölcslevekben.

Térfogatnövelő szerek: ezekkel gázokat szabadítanak fel, hogy növeljék a tészták térfogatát.
Miben van? Pl: csokoládé és kakaókészítményekben, vajkészítményekben, péksüteményekben, zacskó levesekben és szószokban.

Tömegnövelő szerek: ezekkel úgy növelik meg egy élelmiszer tömegét, hogy lényegesen nem növelik meg annak energiatartalmát.
Miben van? Pl: péksüteményekben, édességekben.

Zselésítő anyagok: ezekkel gélt képezve változtatják meg az adott termék szerkezetét.
Miben van? Pl: zacskó levesekben, szószokban, majonézben, ketchupben, készételekben, péksüteményben, lekvárban, tejitalokban, hal- és húskonzervekben.

(Forrás: egeszseg.hu)

És ezt olvastad már?
A tüzes Georginával zárjuk ezt a hűvös hetet