Könnyen kimondott nagy szavak azok, amikor valaki bedobja, hogy életmódot kell váltani, az a megoldás a fogyásra / egészségre / szálkásításra, bármire. De végigvinni már jóval nehezebb, és úgy maradni még inkább. A Player rovatvezető-szerkesztője most belevág egy ilyen kalandba, mégpedig azért, mert komoly segítsége akadt, te pedig végigkövetheted és inspirálódhatsz belőle. Így talán könnyebb lesz. Oszkár belép a ringbe, 1. rész.

Az életmódváltás, életstílusváltás olyan nehezen megfogható kifejezések, amik remekül mutatnak egy női magazin címoldalán vagy valamelyik kereskedelmi csatorna kevésbé nézett műsorában, bele is futsz időről időre, de egy nyamvadt embert nem ismersz, aki végigcsinált volna egy ilyen gigászi küzdelmet az ételekkel és a testével. Persze, hallottál már olyanról, aki ismer valakit, aki... tudjuk.

Nagyjából én is így éltem meg ezt korábban, bár egy picit közelebb is jutottam egy váltáshoz, már bele-belevágtam korábban, de egyedül, mankó nélkül a belső motivációd egy idő után kiürül, és az egész szenvedés átcsap egy nem klasszikus szénhidrátdiétává – értsd: belefáradsz a koplalásba és a császármorzsához nyúlsz.

A kezdetek

Életem első felét végigsportoltam, ami napi szintű mozgást jelentett a húszas éveim közepéig, aztán viszont egyre inkább kikopott az életemből. Úgy tűnik, a motiváció, a sport iránti rajongás képes kihűlni. Vagy csak a munka mellett a lustaság erőfölénybe kerül, amit képtelen vagy legyűrni. Kiváltképp, ha mondjuk huzamosabb ideje sérült is vagy, mint én (esetleg egy olyan betegség állít falat, amiről nem is biztos, hogy tudsz, de megkeseríti az életed). Még az egyetemi évekből maradt rám egy vállsérülés, illetve egész pontosan akkor indult el egy strukturális elcsúszás, és mostanra adta fel végleg az ízület.

Ezt a sérüléskártyát – ami egyébként tényleg létező és komoly volt – simán ki tudtam játszani, amikor épp semmi kedvem nem volt sportolni, aztán már egyre többször, bármikor, bárhol. Viszont szerencsére annyira pocsék állapotba került a vállam, hogy mostanra már kifogásnak kevés volt, kés alá kellett feküdni.

A műtét sikerült, a vállam ismét működőképes, a rehabilitációs gyógytorna pedig újra behozta a mozgást és a rendszerességet az életembe. És eközben rá kellett jönnöm, hogy a negyedik iksz után már ennél több kell, mert itt a lustaság már nem fél egészség, hanem inkább fél egészségtelenség.

Megvan a motivációs löket?

Snitt: épp ekkor beviharzott az életembe a BioTechUSA egy olyan ajánlattal, amit a sérültvállú-lusta-ülőmunkás énem élből visszadobott volna, de most szikrát kapott a belső motivációm. Elém tette a Lifestyle programját, ami a magamfajta Pató Páloknak a legnagyobb segítség:

edzéstervet, étrendet és táplálék-kiegészítőket adnak, gyakorlatilag mindent a segged alá tolnak, neked „csak” a saját belső motivációdat kell hozzátenned.

A csak gigantikus idézőjelben van, mert az a kulcsa: de mennyivel könnyebb, ha van egy program, ami sorvezetőként segít, és beléd rúg, ha eltévelyedsz.

Ha döntöttél, gyere, mutatom, mit kell tenned

A Lifestyle program személyre szabott, tehát nem azt kapod, amit bárki más, ám ehhez őszintének kell lenned – magadhoz is, és a kérdőívhez is. Igyekszik mindenre kitérni a kalkulátor, hogy felmérje, honnan indulsz és mit szeretnél elérni.

Meg kell határoznod a céljaidat, be kell vallanod, mennyit sportolsz és milyen állapotban vagy, milyen a táplálkozásod és az életstílusod.

A program része az is, hogy kapsz egy kezdőcsomagot, ami segít mind a zsírégetésben, mind pedig az izomépítésben. A csomagot a bukszádhoz igazíthatod, el tudod dönteni, mennyit költenél ezekre a kiegészítő segítségekre.

Amint beregisztráltál, máris megkapod az eredményed, melyben feltüntetik a BMI-det, hogy mennyi lenne az ideális tömeged és ehhez például mennyi folyadékot kellene fogyasztani minden egyes nap. Az étrendet és az edzésprogramot a BioTechUSA oldalán találod, amint beléptél a saját felületedre.

És ugyanitt leírják, melyik teljesen ismeretlen táplálék-kiegészítő mire jó, mikor és mennyit használj belőle. Ez marha fontos, mert még én is tágra nyílt pupillával lestem a fura nevű cuccokat, pedig az átlagnál talán nagyobb a rálátásom ezekre. Olvasd el és tartsd be!

Összegzés

Mostantól nagyjából kéthetente be fogok jelentkezni, hogy áll az életmódváltásom, mennyire hullámzó a motiváció, hogyan vág oda a diéta, vagy épp mennyiben segítenek a táplálékkiegészítők abban, hogy ne essen vissza a lendület.

Szokták mondani, hogy megnézem, kipróbálom, hogy neked már ne kelljen, de itt most épp a másik van: azért teszem, hogy neked már könnyebb legyen. Tarts velem, vagy kezdd el a tapasztalataim alapján!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

Már az idő és az eszközhiány sem lehet kifogás az edzés ellen

Gyárthatsz kifogásokat, hogy miért nem edzel otthon vagy nyaraláskor, de rövid úton cáfoljuk azokat.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában