Várhatóan még egy hétig nem fog sikerülni.

A német–cseh határon fekvő Szász Svájc Nemzeti Parkban (Nationalpark Sächsische Schweiz) több műszakban összesen nyolcszáz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek július 23-án csaptak fel először, amikor a határ túloldalán fekvő Cseh Svájc Nemzeti Parkban (Národní park České Švýcarsko) keletkezett erdőtűz német területre terjedt.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszályától szenvedő vidéken ásóval és kapával igyekeznek feltárni a tűzfészkeket a száraz, kemény talajban. A sziklás és meredek területen nem lehet földgépeket használni, túl nagy a veszély, hogy szikra keletkezik, ha kőbe ütköznek – idézték német hírportálok Thomas Kunzot, a védekezés vezetőjét.

Az erdőtűz százötven hektáron – több mint kétszáz focipályányi területen – pusztít.

Igyekeznek a közvetlen környezetében átnedvesíteni a talajt és az aljnövényzetet, a szórófejeket azonban csak tisztásokon lehet felállítani, és az is gond, hogy az erős napsugárzás miatt a víz gyorsan elpárolog, így nem biztos, hogy elég mélyen behatol a talajrétegekbe – mondta Thomas Kunz.

A munkát tovább nehezíti, hogy az országos meteorológiai szolgálat (Deutscher Wetterdienst) előrejelzése szerint egész héten nem várható csapadék.

Tűzoltóautó dolgozik a Szász Svájc Nemzeti Parkban (Fotó: Robert Michael/Getty Images)

A természeti katasztrófa eddigi legnehezebb napjaiban ezernél is többen küzdöttek a lángokkal, helikoptereket és rendőrségi vízágyúkat bevetettek, több tartományból érkeztek tűzoltók a szászországiak segítségére, a védekezésbe még a hadsereg is bekapcsolódott. Michael Kretschmer, Szászország tartomány miniszterelnöke szerint a védekezés és az erdő rehabilitációja „sok-sok millió euróba” kerül.

(Forrás: MTI. Nyitókép: önkéntes tűzoltók guggolnak augusztus 3-án a nemzeti parkban, amíg felszáll a rendőrségi helikopter, fotó: Robert Michael/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Négy szoba, privát kert, magas erdőtűz-kockázat

Amerika egyes részein már az áradások és az erdőtűz veszélyének mértékét is feltüntetik a lakáshirdetésekben.

És ezt olvastad már?
Margaritával ünnepelnénk az állatok világnapját