És azt tudtad, hogy a japán vasúttársaság éveken keresztül üzemeltetett egy állomást egyetlen utas miatt?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Facebookon terjedő sztori elsőre erősen kamugyanús, de valaki vette a fáradságot, hogy utánanézzen.

Na de miről is van szó? Hát erről a képről, ami legalább havonta egyszer felbukkan a 9gag-en vagy valamilyen Facebook-oldalon, hogy aztán néhány ezer lájk bevasalása után újra feledésbe merüljön egy időre:

A kétmondatos sztori szerint a japán vasúttársaság már éppen azon volt, hogy bezárják az egyik állomásukat, amit a kutya sem használt, amikor rájöttek, hogy egy gimnazista lány mégiscsak használja. A vasúttársaság ezek után felülbírálta a saját döntését, és az állomást csak azután zárták be, hogy a lány elvégezte a gimnáziumot.

Hát ez elsőre pont úgy hangzik, mint egy hatalmas nagy városi legenda, ami ügyesen játszik rá a japánokról kialakult sztereotípiákra. Elvégre ha az egyik japán vasúttársaság képes azért bocsánatot kérni, mert az egyik vonatuk 25 másodperccel korábban indult el (ez valóban megtörtént), akkor ezek ott bármire képesek, nem? Nos, ha ezt a konkrét esetet nézzük, akkor csak annyit tudunk mondani, hogy azok a sztereotípiák azért nem minden alapot nélkülözve alakultak ki,

Ezt onnan tudjuk, hogy amíg mi minden alkalommal mosolyogva továbbgörgettünk, és igazából eszünkbe sem jutott ellenőrizni, hogy igaz-e, amit az interneten olvastunk, a Citylab nem volt ennyire felületes, és 2016-ban alaposan utánanéztek, hogy tényleg megtörtént-e ez a teljes mértékben hihetetlen dolog.

A cikkből kiderül, hogy a szóban forgó állomás a Japán legészakibb szigetén, a Hokkaidón található Kyu-Shirataki állomás, amit eredetileg 2013-ban akartak bezárni, de az iskolás lány miatt további három évig üzemelt. A vasúttársaság ezzel amúgy elég sok jó pontot szerzett magának, az esetnek ugyanis még a precizitáshoz szokott japánok ingerküszöbét is sikerült átlépnie, és az interneten valóságos népünnepély tört ki a döntés miatt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.