„Az vagy, amit megeszel” – az étel egészségre gyakorolt hatásáról szóló mondás sosem volt még ennyire igaz, többek között ezért szenteltek múzeumi kiállítást az ételeknek.

Étel és érzékek kapcsolatáról nyílt kiállítás a holoni (Izrael) Design Museumban, és egészen november 11-ig látogatható is. A cím egyszerűen csak Food, ám ez jó sok mindent takar: a kiállítás alapvetően a dizájn meghatározó szerepét boncolgatja ember és étkezés viszonyában, több mint kétszáz, változatos technikával készült mű bemutatásával. Műtárgyak, dizájntárgyak, hétköznapi termékek, interaktív installációk és videók is láthatóak a Foodon.

Lernert & Sander: Három mód egy csokinyúl megolvasztására

Csak pár példa az extremitásokra: látható lesz a „nagy csokicsipsz”, a szoba méretű, az emberi emésztőrendszert szimuláló „Kloáka” gép, egy kötött darálthús-szelet, egy lenyűgöző Junk Food Mandala.

A teljes kiállítás három különálló fejezetre oszlik: a fő kiállítás (kurátorok: Liora Rosin és Dana Benshalom) az ember-étel-csábítás közötti megfoghatatlan kapcsolatát vizsgáló Food, ami egy intim kapcsolat lebilincselő feltárását ígéri.

A Tortalyuk sorozat képei – fotók: JoDuck

A Mellékfolyosó Galériájában látható a Colored kiállítás (kurátor: Lior Hermoni-Gati), amely az ételfestékek szerepét vizsgálja, valamint azt, hogy a látás hogyan befolyásolja az ételeink színének értelmezését. Szándéka szerint főleg az ételek és ízük kulturális kontextusáról gondolkodtat el ez a rész.

Fotó: Lernert&Sander
Fotó: Eitan Mottahedeh

Végül a Design Laboratórium – A jövő íze című interaktív, mesterséges intelligenciával megspékelt installáció (kurátor: Talia Janover) a nevéhez méltóan az ételek jövőjét vizsgálja. Felfedezhetjük az illat és az emlékezet közötti kapcsolatot, miközben elfogadhatjuk a tökéletlenség szépségét.

Wim Delvoye Kloáka gépe - Fotó: Elad Sarig

A jövő íze – fotók: Elad Sarig

A szervezők szerint az étel és egészség kapcsolatára utaló „az vagy, amit megeszel” mondás még sosem volt ennyire aktuális; és miután rendezek már kiállítást a látás, majd a hallás köré is, adta magát egy újabb érzék feltérképezése.

A holoni dizájnmúzeum az egyetlen a műfajában Izraelben, mégis ott van a világ legfontosabbjai közt. A világhírű építész, Rod Arad tervezte házban lévő múzeum tervezők, hallgatók, kreatívok és a nagyközönség nyüzsgő találkozóhelye, amely a 2010-es nyitás óta már több mint 50 nemzetközi kiállítást szervezett, melyeken kétmilliónál is több látogatót vonzott.

Ez is érdekelhet:

Teszteltük a főváros 10 legjobb pizzázóját – Itt a Player Budapesti Pizzalistája

Az olasz vékony lepénykenyér ismét virágkorát éli, de ma már a minőség a trendi. A Player szerkesztősége pedig imádja a jó pizzát, meg is néztünk pár izgalmas helyet.

Erőltetett név, sznob összetevők, mégis működik – megkóstoltuk az Ország Tortáját

Balatoni fügefagyi ihlette, sok alkatrészből áll, köztük olyanokból, amikről még sosem hallottunk – a gyanakvásunk ellenére aztán a Spicces füge respektus mégis összeállt harmonikus egésszé. Megkóstoltuk a cukormentes győztest, a Kikeletet is, továbbá született egy általános országtortája-tanulság is a tesztünkön.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában