Üresen kong egy csomó irodaépület a Covid óta, ezeket megpróbálják most lakásokká alakítani. Egy olajcég egykori székházát már biztosan újratervezik.

Mezei lakásokká alakítja az Exxon korábbi houstoni központját a New York-i CMI Development ingatlanfejlesztő cég. Az adaptív újrahasznosításban utazó fejlesztő már meg is vásárolta az Exxon elődjéről elnevezett Humble Oil Buildinget, amely az új funkciót kapó épületek egyik legjelentősebb példája lesz majd Amerikában.

A több mint 110 ezer négyzetméteres épület üresen kong nyolc éve, amióta az olajtársaság új kampuszba költözött.

Az eredeti épületet 1963-ban adták át, és a maga 185 méterével a Mississippi nyugati partjának legmagasabb épülete volt.

Jellegzetesek az épület árnyékolói, amivel megvédi a lakóit a pokoli déli napsütéstől. Ez, és az épület kora lehetővé teszi a fejlesztőnek, hogy adókedvezményeket vegyen igénybe, mivel történelmi épületet alakít át.

Az adaptív újrahasznosítás a pandémia idején lett slágertéma, bár a gyakorlatban a szabályozási és technikai problémák miatt valójában csak kevés kereskedelmi épületnek sikerül új funkciót adni. Mindenesetre New Yorkban nemrég elfogadtak egy új szabályozást, amitől óriási mennyiségű kihasználatlan irodaterület lakássá alakítását remélik, amennyiben egyáltalán megéri majd ezzel foglalkoznia a fejlesztőknek.

(Forrás: Planetizen, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Deisyre egyáltalán nem kell festék

További cikkeink a témában