Nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig a szervezetre gyakorolt hatása parádés, a spenótéval vetekszik.

A jellegzetes ízű zellert és a szárzellert, leginkább csak ételek ízesítésére használjuk, holott tartós fogyasztása ennél sokkal fontosabb lenne. Ez ugyanis nemcsak fűszer-, de gyógynövény is egyben: rendesen bővelkedik értékes ásványi anyagokban és vitaminokban, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, folsavban és káliumban, és ha még azt is tudnád róla, hogy...

  • gyulladáscsökkentő: köszönhetően egy benne található vegyületnek, az apigeninnek. Hatására enyhülnek az ízületi és izomfájdalmak, a gyulladásos bélbetegségek tünetei.
  • hatékony a daganatos betegségek ellen: ugyanez a vegyület (az apigenin) nemcsak elpusztítja a daganatos sejteket, de meg is akadályozza azok továbbterjedését.
  • fogyókúrához tökéletes: egy zellerszárban 10 kalória van.
  • képes csökkenteni a vérnyomást: a 3-n-butylphthalide (NBP) nevű vegyületének bizonyítottan vérnyomáscsökkentő és agysejteket védő hatása van. Magas rosttartalma a vér koleszterinszintjét tartja kordában.
  • jótékonyan hat az emésztésre: magas víz- és rosttartalma megkönnyíti a salakanyagok eltávolítását és megelőzi a székrekedést. Védő hatást gyakorol a gyomor és e a bélrendszer nyálkahártyájára is.

(Forrás / fotó: HáziPatika, Wikipedia / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon