Az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségét elemezték kutatók.

Az emberiség mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe 1850-től napjainkig.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxid bocsátható ki a jövőben a légkörbe ahhoz, hogy megvalósuljon a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzés, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása.

Elemzésük nemcsak a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, hanem idén először az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is magában foglalja.

Ha a címet olvasva két ország, vagy két ország valamelyike jutott eszedbe, valószínűleg jól tippeltél:

az elmúlt több mint százhetven évben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó az Egyesült Államok volt 509 gigatonnával, ami a globális kibocsátás 20 százalékát teszi ki.

Kína áll a második helyen 282 gigatonnával (11 százalék), Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9 százalék). A negyedik Brazília 113 gigatonna (4,5 százalék), az ötödik Indonézia 103 gigatonna szén-dioxidot (4,1 százalék) bocsátott ki. India a hatodik 85 gigatonnával (3,4 százalék), őt követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonna (3 százalék) kibocsátással. Az első tíz között van Japán 66,7 gigatonna (2,7 százalék) és Kanada 65 gigatonna (2,6 százalék) kibocsátással.  Az elemzők megvizsgálták országonként az egy főre jutó kibocsátást is, így nézve Kína és India visszaesett a rangsorban.

„Közvetlen kapcsolat van a légkörbe 1850 óta kibocsátott 2500 milliárd tonna szén-dioxid és a már most tapasztalt 1,2 Celsius-fokos felmelegedés között – mondta Simon Evans, a Carbon Brief elemzője. – Nem lehet figyelmen kívül hagyni az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából származó szén-dioxidot, mivel az az 1850 óta kibocsátott teljes mennyiség mintegy egy harmadát teszi ki.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap