Az ősz beköszöntével – és a télre készülve – fontos, hogy feltöltsd a szervezeted vitamin- és ásványianyag-raktárait. Ahhoz, hogy jól bírd ezt az időszakot, szükséged van tápanyagokra, immunerősítőkre és mindenféle hasznos nyomelemre. Magyarul: itt az ideje, hogy a zöldségek kapják a főszerepet.
A krumpli vitathatatlanul klasszikus: ezerféleképpen elkészíthető, és szinte mindenhez passzol. Egyetlen gond van vele: a szénhidráttartalma nem éppen baráti. De semmi gond, mert itt vannak a zöldségek, amik köretként nemcsak új színt visznek a tányérodra, de az egészséges, tudatos étrendbe is beleférnek:
- Cukkini: Tele van C-vitaminnal, szelénnel és béta-karotinnal, így erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. Rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést és gyorsítja az anyagcserét.
- Karfiol: Igazi vitaminbomba, rengeteg C-vitaminnal és ásványi anyaggal. Antioxidáns hatása miatt támogatja a méregtelenítést is.
- Kelbimbó: Meglepően sok fehérjét tartalmaz, rostban sem szűkölködik. C- és K-vitaminban gazdag – utóbbi különösen fontos a csontjaid egészsége szempontjából –, ráadásul az emésztésednek is jót tesz.
- Piros kaliforniai paprika: Szuper C-vitamin-forrás, antioxidánsokban bővelkedik. E-vitamin-tartalma fiatalon tartja a bőrödet, a B6-vitamin pedig támogatja az idegrendszer megfelelő működését.
- Sütőtök: Magas A- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Emellett vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású is.
És hogy mindez ne csak egészséges, hanem finom is legyen? Semmi bonyolult nincs benne:
kockázd fel a zöldségeket, locsold meg egy kevés olívaolajjal, szórd meg sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval, majd told be a sütőbe 200 fokon 20 percre. Az eredmény? Egy színes, illatos és szuperegészséges köret, amit mindenki imádni fog.
(Fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet: