Egyre inkább úgy tűnik, hogy vidéken (sem) a csúcséttermekre van igény, nehéz helyzetbe kerülhetnek a túlságosan kifinomult és drága éttermek.

Sajnos elég szomorú hírek jönnek a vidéki csúcséttermek irányából, séfek távoznak, cserélődnek, és általában ez nem a felfelé ívelés jele, hanem az elmaradó üzleti siker következménye. Amellett, hogy persze nagyszerű ötlet a fővárostól távol is megpróbálni felvenni a versenyt a világ élvonalával, lehet, hogy érdemesebb lenne kicsit realistább célkitűzésekkel megcélozni egy korrekt, magas színvonalú, de közérthető és főleg elérhetőbb árú kínálatot. Azért reméljük, túlélik gasztronómiailag is a válságos időszakot a kastélyszállóink...

De van szerencsére ellenpélda is: vasárnap összefogott jó pár igényes gasztronómiát képvielő vidéki étterem és bemutatkozott az érdeklődő közönségnek a szigetmonostori Rosinante fogadóban. A szervezés is jó volt, a körülmények is, szerencsére az idő is, így a kertet is lehetett használni a kóstolgatáshoz, na és még az ételek többsége is izgalmas volt, szóval érdemes lesz jövőre is odafigyelni a rendezvényre. A résztvevő éttermek közül a legendás encsi Anyukám mondta séfjével készül a héten a séfportré, ők egyébként egy lassan sütött malacból készült porchetta szendviccsel voltak jelen, amihez az utánfutóra szerelt mobilkemencéjükkel sütötték a friss lepényt hozzá.

És továbbra is vidék, a hét legizgalmasabb programja az ország egyik Budapesttől nagyon távoli szegletében várható, Panyolán. Parno Graszt, azaz Panyolai Farsang most szombaton. A régi panyolai népi farsangi hagyományokról itt lehet bővebben olvasni, hogy 2012-ben ez hogy zajlik, arról még nincsenek pontos információk, de egyvalami egészen biztosan garantált: rendkívül nagy mennyiségben áll majd rendelkezésre nagyon jó minőségű pálinka a farsangoláshoz. Jelmez kötelező!

És ezt olvastad már?
Már készítheted a darázsgarázst, ha tennél valamit a beporzó rovarokért
További cikkeink a témában