Elég különlegesen néz ki a fehér kerámia tető, ami jót tesz a környezetnek, energiát spórol a háznak, és ügyesen használva dizájnelem is lehet.

Az építőiparban megkerülhetetlen a környezettudatos megoldások alkalmazása, mert eredendően az egyik legnagyobb karbonlábnyomú iparág. Létezik már számos bio építőanyag, ami ugyanúgy, szabványosan használható, mint a hagyományos anyagok, de az olyan ötletek is sokat tehetnek a környezetért, mint a városi hősziget-hatást csökkenteni képes fehér színű kerámia tetőcserepek. Illetve ez nemcsak ötlet:

az univerzális, bármelyik tetőn alkalmazható megoldás immár elérhető, és nemcsak a környezetet, de az épületet is hűvösebbé, így energiahatékonyabbá is teszik.

A fehér kerámia dizájnelemként is használható, amit a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is bizonyít. Az épülettervek legjobbjait tavaly év végén rangos díjjal jutalmazták, most pedig a közönség is szavazhat a benyújtott pályázatokra.

De hogyan is működik pontosan a fehér tető? A városi hősziget-hatás úgy alakul ki, hogy a nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyelnek, környezetükben pedig magasabb lesz a hőmérséklet, mint a környező vidéken. Ez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek energiaszükségletét.

A több ausztrál egyetem és intézet által 2020-ban végzett, kifejezetten az ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás megállapította, hogy a városi hőszigetek okozta hőmérsékleti változások már most kimagaslók. Nem meglepő módon ugyanerre jutott egy budapesti kísérlet is, de Szegedi kutatók is foglalkoztak a témával. Egy szó mint száz,

a kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását, így energiafelhasználási igényét is növelik, ami nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához.

A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek. Előnyük a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik. Csökkentik a hőszigeteket, és a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, ezzel az épületek energiaszükségletét is, miközben tudatos tervezéssel dizájnban is jól alkalmazhatóak.

A szakmának már bizonyított, most a közönség is dönthet

„Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével – mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője. – Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel.”

Így jutottunk el a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljéhez, ami ugye az említett pályázat témája is volt.

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői összeállítottak egy 12 alkotásból álló válogatást, melyek közül most te is kiválaszthatod a szerinted legjobbat. A vállalat oldalára feltöltött pályaműveket végignézve terveken látható, miként változtatja meg egy épület teljes karakterét a fehér színű tető.

Az egyedülálló, fehér színű PLANOTON 9 modell (korábbi nevén Inspira) áprilistól Magyarországon is rendelhető.

(Forrás: Wienerberger)

Ez is érdekelhet:

Harmadával csökkentheti a hősokk miatti halálozást a parkosítás

Tudod, hogy egy átlagos európai város területének hány százaléka fás? És azt is, hogy miért fontos ez?

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában