Vonzza vagy taszítja a nőket a férfiszőr?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ízlés kérdése, mondhatnánk, de ennél persze összetettebb a helyzet, és itt is vannak alapigazságok. Szőrteleníteni férfinak az arc alatt sem ciki, de nem mindegy, hogyan.

A férfiak genetikailag egyre kevésbé szőrösek: a meleg ruhák viseletével ugyanis a testszőrzet egyszerűen elveszítette alapvető védelmi funkcióját. Ennek ellenére vannak kifejezetten szőrös típusok, és olyanok is, akiken alig van pár szál, de azt is eltávolítják. Érdemes arctól lefelé is szőrteleníteni, vagy ez csak divathóbort? Piperkőcnek gondolják a nők a gyantázó férfit, vagy elvárják tőlünk a simaságot?

„Klasszikus esztétika”

„Napjainkban egyre jobban elmosódnak a határok a nemek között, és ez talán sehol sem figyelhető meg jobban, mint a szőrtelenítés területén. Mivel én még a párkapcsolatokban is ragaszkodom a hagyományos szerepekhez, érthető módon a férfiak szőrzeténél is a klasszikus esztétikát preferálom” – mondja a harmincéves Melinda.

„Az olyan, férfias pasikat kedvelem, akiknek az egyik szembeszökő tulajdonságuk a szőr. Számomra ez egyfajta szexepil, a szőrzet mennyisége tehát semmiképp sem egyenesen arányos az igénytelenség fokával, sőt. A partneremtől ugyan elvárom, hogy az olyan látható és kritikus pontoknál, mint a nyak, az orr és a fül a szőrt kordában tartsa, de az ezeken kívül nem zavar sehol.”

Jusson, maradjon

„Nemrég olvastam egy cikket a szex és divat kapcsolatáról, és valamiért azonnal arra asszociáltam a kérdés feltevése után. Szerintem a divat itt is érvényesül, ebben minden kétséget kizáróan biztos vagyok!” – állítja határozottan Kornélia. „Mindazonáltal, ha a higiéniás pozitívumait nézem a szőrmentes állapotnak, akkor is csak bólogatni tudok, azaz helyeslem, hogy ne csak mi, nők, hanem férfitársaink is figyeljenek erre az apró, de annál fontosabb részletre. Hogy mely területeket érintse a szőrtelenítés, azt a férfire bízom, de lehetőleg érvényesüljön a jut is, marad is-elv, hogy továbbra is nőnek érezhessem magam mellette” – ismerteti elvárásait a huszonhét éves nő.

Maximum borosta

„Minden – pontosabban a legtöbb – férfi két dolgot alapvetően természetesnek tekinti: a nők bőre állandó jelleggel sima és puha legyen, valamint, ha akad két szabad percünk, a fellációnál szórakoztatóbb programot el sem tudunk képzelni annak eltöltésére. Mi vagyunk annyira áldozatkészek, hogy hagyjuk, ezek a tévképzetek megmaradjanak, cserébe pusztán azt kérnénk, hogy a férfiak megkönnyítve helyzetünket, szőrtelenítsenek!” A huszonnégy éves Judit szerint „tagadhatatlan, hogy a szőr a férfiasság jelképe volt régen, ma azonban már bőven elég egy szexi, szépen karbantartott borosta, este pedig sokkal jobban esik egy finom, selymes mellkasra lehajtani a fejünket.

Számomra abszolút elfogadott, ha egy srác gyantáztat vagy borotválja magát. Ettől nem lesz a férfi kevésbé férfias, csak vonzóbb! A szőrtelenítés az igényesség egyik ismérve, aki ad a külsejére, az nagy valószínűséggel az életének alakulására, karrierjére, emberi kapcsolataira is fokozottan odafigyel, ami egy potenciális barát tekintetében egyértelműen pozitívum.”

Van közös nevező

Bár a fentiekből is látszik, nincsen A Női Vélemény a férfiak szőréről vagy szőrtelenségéről, szőrünk és simaságunk és vonzó lehet, csak éppen más-más nőt kell találnunk hozzá. Vannak viszont alapvető elvárások: orrszőr, fülszőr nem menő, az ápoltság és tisztaság szintén evidens, függetlenül a szőrmennyiségedtől.

A borotválás vagy gyantázás persze nem csupán esztétikai vagy divatkérdés, higiéniai szempontok is szólnak a csupaszítás mellett. Különösen igaz ez a szőrös hónaljra, ahol a bozontos szőr extra hőt képes termelni, ezzel együtt pedig fokozott izzadságot eredményez. Míg egyes sportágak sportolói aerodinamikai szempontok miatt szabadulnak meg a felsőtesten található szőrzettől, addig általánosságban elmondható, hogy a sima felületnek köszönhetően a bőr jobban tud lélegezni, kevésbé izzad, és ily módon kevesebb dezodort is igényel.

A háton és mellkason található szőrt szintén kiemelten kell kezelni, ha ugyanis elhanyagoljuk, túl hosszú és sűrű lesz, mely idővel zavaró, zipzáras ruhák esetén pedig akár fájdalmas végkimenetelhez is vezethet. Csakúgy, mint a hónaljszőr esetén, ha sűrűbb és nagyobb a szőrzet, itt is több hőt termel, ezáltal testszagot okoz.

Ma már egyáltalán nem meglepő, ha egy férfi borotválja vagy gyantáztatja a mellkasát – ebben persze minden bizonnyal szerepet játszottak az utóbbi évtized filmjeiben és reklámjaiban szereplő férfiideáljai, magabiztos és szőrtelen férfiak, akik mindig megkapták a – szintén szőrtelen – nőket.

Az intim területek karbantartásával a személyes higiénián túl a szexuális életed is élvezetesebbé válhat: nem kizárólag férfisajátosság, hogy nem szeretjük köpködni a szőrszálakat a szánkból…

A szakértő véleménye

Egy hónaljborotválás még csak-csak megoldható házilag, az intim vagy számodra elérhetetlen testrészek szőrtelenítésével azonban érdemes szakemberhez fordulni. András Andreát, a L'intimage szalon tulajdonosát kérdeztük a férfiszőrtelenítésről és a hozzájuk járó vendégekről.

– Milyen korosztály látogatja a szalonodat?

– Igen változatos a közönség, tizenhéttől egészen hatvanöt éves korig jönnek hozzánk kliensek. A leggyakoribb azonban mégis a huszonhat és negyvenöt év közötti korosztály.

– Melyek a legáltalánosabb kérések? És mi volt a legextrémebb?

– A hozzánk betérő vendégek 98%-a intim szőrtelenítést kér. A pasik döntő többsége az úgynevezett„Hollywood stílust” részesíti előnyben, mely teljes szőrtelenítést jelent még hátul is. Ma már nagyon ritka az igény a különböző fazonokra (háromszög vagy trapézforma), a szőrös hónalj, váll, hát, derék viszont cikinek számít, ezért ezek a leggyakoribb kérések. Vannak klienseink, akik csak mellkaskezelésre jönnek, ritkább, aki teljestest-, illetve orr-, fül- és nyaki szőrtelenítésre jelentkezik be.

A legextrémebb esetünk egy francia fiú volt. Ő elöl meghagyatta a szőrt egy vastag sávban, de a zacsi, a gát, a fenék és a far teljes szőrtelenítését kérte. Mivel elég szőrös volt, a combnál, hasnál, deréknál átmenetet kellett neki pöttyöznünk a szőrben, hogy a végeredmény természetes hatású legyen. Kicsit leizzadtunk, de sikerült.

– Borotvája minden férfinak van – mivel tudsz meggyőzni minket, hogy érdemesebb kozmetikushoz járni szőrtelenítésre?

– A pasiknál az intim terület otthoni szőrtelenítése gyantával szóba sem jöhet, nagy kárt lehet vele okozni. A férfiak szőrzete nagyon erős, ezért azt elő kell készíteni, és megfelelően kell ápolni. Ha nem megfelelő gyantával vagy módszerrel próbálják letépni a szőrt, és az nem sikerül elsőre, csak agyongyötrik a bőrt, a szőrtüsző pedig begyullad.

Otthon a férfiak általában borotválnak, de némelyik még azt sem, mert fél, hogy megvágja a zacsit – érthető, hiszen az egy kincs számukra –, de nem csak a borotválás folyamata kényelmetlen, hanem az utóhatás is: hamar megjelenik a borosta, a viszketés. Ezt a területet a kozmetikusnak is nehéz legyantázni, nem is csoda, hogy vannak férfiak, akik el sem hiszik, hogy ez egyáltalán lehetséges.

Én is hallottam történetet egy kozmetikusról, aki nekiállt patronos gyantával intim területet kezelni. Mondanom sem kell, hogy a kísérlet szörnyű eredménnyel zárult. Mi speciális gyantával dolgozunk, és külön erre a területre kifejlesztett technikát alkalmazunk. Elasztikus gyantával húzunk egy vékony csíkot a spatula segítségével az érintett területre, majd miután a gyanta megköt, egy gyors és határozott mozdulattal letépjük azt.

Az otthoni gyantázásról eszembe jutott egy másik, szintén érdekes történet, ami egy kedves ismerősömmel esett meg, aki otthon csinált a pasijának mellkas-szőrtelenítést annak készülő tetoválása miatt. A műveletre kereskedelemben kapható gyantát használtak. Rosszul tették: a kezelt terület begyulladt, ezért a tetoválást is el kellett halasztani.

Mindent egybevetve elmondható, hogy a férfi intim szőrtelenítést házilag nehéz megoldani, aki mégis vállalja, a negatív tapasztalatnak köszönhetően minden bizonnyal egy életre letesz az újbóli próbálkozásról.

(További tudnivalók a témában a L’intimage oldalán találhatók.)

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Így öltözz hipszternek, ha harminc felett vagy!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.