Ezalól még az Antarktisz sem kivétel.

A kutatók a világ különböző tájain, a Temzétől az Amazonasig, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat, hogy megvizsgálják, milyen mértékben szennyezettek a környezetre és az egészségre a folyókban található gyógyszerszármazékok. Eredményeik szerint pedig

a vizsgált folyószakaszok negyede tartalmaz potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet.

Az elemzések során egyébként 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet – például koffeint – találtak a vízmintákban.

A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. Továbbá a folyókban világszerte kimutatták a bétablokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat. A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek.

  • A legszennyezettebbek: Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói.
  • A legtisztábbak: Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the National Academy of Sciencesben (PNAS) közzétett tanulmány szerint a világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma.

A kutatók szerint bár legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy

a szennyezés veszélyt jelent az édesvízi élőhelyekre és az élővilágra és potenciálisan hozzájárulhat az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához, valamint hátráltatja a vízminőség javításával kapcsolatos globális célok elérését is.

A vegyi anyagok környezeti hatásainak csökkentéséhez a kutatók szerint globális és összehangolt erőfeszítésekre van szükség.

(Forrás: BBC, PNAS, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről