A fukusimai katasztrófa után több mint tizenegy évvel sikerült felelősségre vonni az erőmű vezetőit.

Egy tokiói bíróság szerdán brutális összegű, 95 milliárd eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a Tokyo Electric Power Company (Tepco) japán áramszolgáltató vállalat négy korábbi vezetőjét, amiért nem sikerült megakadályozniuk a fukusimai atomerőműben 2011-ben történt balesetet – ezzel le is zárult a Tepco részvényesei által 2012-ben indított jogi eljárás.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partját, az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet, ami a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő. A szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni – közülük több tízezren a mai napig nem térhettek vissza otthonukba. A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat.

Tíz évvel az atomkatasztrófa után is fogtak radioaktív halat Fukusimánál

Felfüggesztették az érintett halfajta halászatát a fukusimai vizeken.

Az erőmű üzemeltetőjeként a Tepco a katasztrófa óta számos bírósági eljárással nézett szembe, amelyet többek között olyan lakosok indítottak, akik a sugárzás miatt kénytelenek voltak elmenekülni a régióból, és igen nehéz körülmények közé kerültek. Három éve, 2019-ben első fokon felmentették a Tepco három korábbi vezetőjét a régióból evakuáltak által indított perben. Az ítéletet azonban a civil felek megfellebbezték, sikeresen. Ez az első alkalom, hogy a csoport korábbi vezetőit felelősségre vonják a Fukusima–1 erőműben történt katasztrófáért. A korábban felmentett három vezető is a elítéltek között van.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Rettenetes látvány, ahogy lángokban áll a hatalmas erdős terület Izsák közelében

Tizenhét település 114 tűzoltója küzdött a lángok megfékezéséért, sikerrel.

Mutatjuk a világ legjobb városait, Budapest nincs köztük

Budapest tavaly még a 29. volt, idén már a listára sem került fel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

Reneszánsz nő a nap csaja

További cikkeink a témában