Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van még jó hírünk a tudomány világából, a csodaszernek titulált ondó után a zsírról is kiderült már egy ideje, hogy nem olyan egészségtelen az, mint amivel riogatnak. Ha így haladunk, lassan a kóla lesz az új Béres Csepp, és hamarosan gombamód szaporodnak a hedonisták. Tények, plusz dietetikus-vélemény.

Már meging a brit tudósok. Illetve itt tényleg ők, igaz, nem friss a hír, de elővettük, mert fontos.

A brit táplálkozási szakértők egyértelműen azt állítják, butaság volt kiadni azokat az étkezési tanácsokat (USA 1977, Nagy-Britannia 1983), amelyek szerint a napi tápanyag legfeljebb 30%-át szabad zsírokból fedezni. Szerintük ezeket az irányelveket „nem felülbírálni kell, hanem eleve nem szabadott volna bevezetni.”

Vannak erre kísérleteik is, úgyhogy nézzünk tíz hasznos tényt a zsírról. Tényt?

 • 1. A kísérletek nem támasztották alá, hogy a zsírfogyasztás visszafogása csökkentheti a koronaér-betegségeket.
 • 2. Azt sem, hogy a zsírfogyasztásnak bármi köze lehet a halálozáshoz.
 • 3. A brit egészségbiztosító is reagált, és elismerte, hogy a (szaturált) zsírokra aránytalanul eltúlzott volt a fókuszálás, így aztán a keringésre jóval veszélyesebb szénhidrátokról elterelte a figyelmet. Szóval a cukor nem barát, a zsír barát.
 • 4. Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különböző zsiradékok.
 • 5. Néhány vitamin csak zsírban tud oldódni, a zsírok állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez.
 • 6. Az állati eredetű zsírokban a telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya magasabb.
 • 7. A növényi eredetű zsírokban pedig a telítetlen zsírsavak fordulnak elő túlnyomórészt, mint például az egészséges élethez elengedhetetlen, azaz esszenciális linol-, linolénsav (omega-3), vagy arachidonsav (omega-6).
 • 8. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak közvetlenül gátolják az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását azáltal, hogy gátolják a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat – jelentsen ez bármit is.
 • 9. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása – ami nem egyenlő a telített zsírok teljes elhagyásával! – csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának arányát. Tartós fogyasztásával csökkenthető és normalizálható a magas koleszterinszint.
 • 10. A telített és telítetlen zsírsavak ideális aránya 1:3 lenne, manapság viszont 20:1-hez arány jellemző. Szóval nem a zsírral van a baj, hanem a rossz zabálással.
 • +1. Gordon Ramsey egyik aranyköpése: „A zsír jó, abban van az íz!”

Megkérdeztük Kelemen Diána dietetikust, mi a véleménye a hírről, meg a zsírról:

„A sok zsírfogyasztás elhízáshoz, az elhízás pedig koronaria betegségekhez vezethet. A sok szénhidrát, főleg az egyszerű cukrok még veszélyesebbek ebből a szempontból, mint a zsírok. Ha az összenergia kb. 30%-át fedezzük zsírból, az egy egészségesnek nevezhető iránymutatás.”

Összezavarodtunk.

(via Guardian; forrás: hazipatika.com, elestar.hu; Fotó: Getty Images - Igor Klajo / EyeEm)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.