A száj szuperhőse – Minden, amit nem tudtál a rágógumiról

Ez a kis fehér, haszontalannak tűnő izé valójában az egyik legjobb dolog, amit a szánkba vehetünk. Jó, tudjuk, hogy egy nagy darab, rostonsült marhaszeletet, meg egy pohár hideg sört nem tud megverni, de a rágó jóbarát. Mondjuk is, hogy miért.

Rágható történelem

Ha hiszed, ha nem, az első rágógumi-leletek majdnem ötezer évesek és Finnországban találták őket. Persze az a rágó nem hasonlított a mai társaira, hiszen a derék finnek a nyírfakéreg ruganyos gyantáján rágódtak. Az aztékok kaucsokot, az ókori görögök mézgát, az amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját használtak. Utóbbi szokást átvették a betelepülő angolok az 1600-as évek végén. Az első kereskedelmi forgalomba került rágó is egy amerikai, John B. Curtis nevéhez fűződik, aki The State of Maine Pure Spruce Gum néven dobta piacra a leheletfrissítő gyantát.

Európában a második világháború után terjedt el amerikai katonák közreműködésével. Mivel a harctéren néha bajos volt fogat mosni, ezért a hadsereg a katonák fejadagjába passzintotta a csomagolt laprágót, hogy a Nyugat-Európát felszabadító jenkik kellemes mentolos illatfelhőben, ragyogó fehér mosollyal integethessenek a hálás közönségnek. Az amcsi katonák persze szívesen osztogattak belőle kiskölyköknek, főleg ha fotósok is voltak a környéken. Európa még nem sejtette, de Amerika nem a rock n’ rollal, hanem a rágóval kezdte leigázni a világot.

Öt dolog, amit nem tudtál a rágóról

1. Az első gyümölcsízű rágót 1888-ban gyártották.

2. A legnagyobb rágógumi-léggömb 58 centiméteres volt, és 1994-ben fújta egy amerikai nő.

3. Szingapúrban törvény tiltja az utcai rágózást. A tiltás oka, hogy közönségesnek tartják a “kérődző” emberek látványát.

4. Angliában évi 125 tömböt rágnak el az emberek, Kínában húszat, Indiában csak négyet.

5. A világ első vonalkóddal ellátott terméke egy csomag rágó volt 1974-ben.

Miért jó?

Bármilyen meglepő, ennek a haszontalannak tűnő kis rágcsának rengeteg előnye van, amellett, hogy a szánkat is illatossá teszi.

Ott van például az, hogy a rágógumik tartósító antioxidánsokat és vitaminokat is tartalmazhatnak, sőt létezik probiotikus rágógumi is, ami a szájüreg baktériumflórája, a lactobacillus-populáció helyreállítását segíti.

A szánk ideális PH értékének a megőrzésében is segít, méghozzá úgy, hogy ha túl sok savtermelő baktérium és kevés enyhén lúgos nyál van a szánkban, akkor a savak nem semlegesítődnek. Ehelyett viszont mindenféle rossz dolgot művelnek, például megtámadják a fogínyt és a fogakat, és eltűntetik belőlük az ásványi sókat. Ez tulajdonképpen a szuvasodás, amit megelőzhetünk azzal is, ha étkezés után bedobunk a szánkba egy jó cukormentes rágót, ami azonnal semlegesíti a szájüreg kémhatását.

A rágógumi segít a beleknek a műtét utáni regenerálódásban, a bélműködés újraindulásában, bélrenyheség és szájszárazság ellen. A rágó kóros szájszárazság esetén akár hétszeresére is növelheti a nyáltermelést. Könnyen zsebrevágható, és másodpercek alatt kellemes közeli társaság lesz belőled.

És még valami…

Csökkenti a stresszt. Erről Sir Alex Ferguson sokat tudna mesélni.

Katy Perry meg tudja, hogy kell a dolgot szexin előadni.

A dögös Brooklyn Deckerről már nem is beszélve.

Szóval kapd be, mert ez jó dolog!

(Fotó: Donkó Péter)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon