Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mivel ’89 előtt még baráti szocialista ország voltunk, nem csoda, hogy virágzott a kereskedelem a két ország között.

Na nem arról van szó, hogy valamiféle titkos, a jelenlegi rakétakilövések és hidrogénbomba robbantásokkal kapcsolatos eseményről van szó, csupán arról, hogy vendégségben járva egy budai lakás konyhájában rábukkantam egy Észak-Koreából származó csészére, amely a „remete királyságból”, a világ egyik legizoláltabb országából származik, amelyről mostanában igen sokat beszélnek Pekingben, Washingtonban, Brüsszelben és az ENSZ biztonsági tanácsának ülésein.

Ez a kis tárgy sokkal bizalomgerjesztőbb, mint egy Japán fölött átlőtt interkontinentális rakéta: két stilizált mókus látható rajta és három makk, amely minden bizonnyal az észak-koreai nép szorgosságát hivatott jelképezni, amely tulajdonság a szocialista ember egyik legalapvetőbb jellemvonása, és akkor még nem is említettem a dzsücsét, Észak-Korea spirituális és politikai vezérelvét.

A dzsücse röviden önerőt, függetlenséget jelent, így az a tippem, hogy a mókus és a makk is egyfajta dzsücseista metafora, de megesküdni nem mernék rá.

A stílusa egyébként eltér a helyi propaganda poszterek harcias, brutalista stílusától, amelyeken mókust például elvétve sem lehet találni.

Méretét tekintve kakaósbögrének kicsi, kávéscsészének nagy: elfér benne három presszó, vagy egy jó adag puer.

Az alján látható a DPRK – azaz Democratic People’s Republic of Korea – felirat. A Vaterán gyorsan utánanéztem, van-e ilyen észak-koreai pohár és nem volt egy sem, így az az érzésem, hogy a tulajdonos jó pénzt is elkérhetne érte, ha akarna, mondjuk olyan 400 forintot. Kicsit odébb van, mire ez a tippre hetvenes évek végén gyártott tárgy annyit fog érni, mint a Sotheby’s-nél most 500 ezer font körül mozgó Szung-dinasztia korabeli vázák.

Esetleg az vihetné fel az árát, ha mondjuk Kim Ir Szen, Kim Dzsongun nagyapja ilyen csészéből itta volna reggeli jázminteáját, de akárhogy kutattam a neten, nem találtam róla mókusos bögrés fotót.

Kim Dzsongilről sem.

Kim Dzsongunról meg ezt a képet találtam.

A csésze mindenesetre tetszetős. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.