Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Atomik Vodka készítői azzal nyitottak, hogy elkezdtek gabonát termeszteni a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában. A vizet is innen veszik, és mivel tudjuk, hogy a vodka nem egy bonyolult ital, ezzel már meg is vannak a főbb hozzávalók.

Az ötlet mögött álló csapat egyik tagja az angliai University of Portsmouth professzora, Jim Smith, aki magabiztosan válaszolja meg a millió dolláros kérdést:

Mennyire radioaktív az Atomik?

Smith professzor szavaival élve:

Fordítunk: semennyire.

Smith szerint bármelyik kémikus meg tudja mondani, hogy ha valamit desztillálunk, abból az összes szennyező anyag kikerül, és a szilárd maradékban reked. Így hát ők tulajdonképpen nem is csináltak mást, mint a feltehetőleg szennyezett alapanyagokat lepárlással megtisztítják, az eredmény pedig történetesen maga a vodka.

Természetesen nem lehetne forgalomba hozni egy terméket kizárólag Smith állításaira támaszkodva, ezért az italt a Southamptonon is vizsgálatok alá vetették, melyek során kiderült, hogy az Atomiknak tényleg csak a neve radioaktív.

A kilakoltatási zóna egyébként korántsem annyira szennyezett, mint azt a neve sugallja, hiszen egyes részein a sugárzás simán az egészségügyi határérték alatti, míg máshol valóban veszélyes huzamosabb ideig héderezni. A csernobili vodka ötletét épp az a törekvés hívta életre, hogy valamilyen módon hasznosítani lehessen ezeket a területeteket, tekintet nélkül arra, hogy mekkora a radioaktív sugárzás szintje.

És hogy milyen az Atomik íze?

A BBC riportere megkóstoltatta az italt egy londoni koktélbár mixerével, aki elmondta, hogy az Atomik inkább gabonapárlat, mint tiszta vodka, így az íze sokkal gyümölcsösebb és jobban idézi a gabonás jegyeket.

A Sohóban található Bar Swift mixere, Sam Armeye ehhez még azt is hozzátette, hogy ő biztosan martinivel vagy pezsgővel keverné, ha ebből kellene koktélt csinálnia.

Eddig csak egyetlen palack Atomik vodka készült, de Smith professzor csapata elméletileg még idén 500 palackot dob piacra, melyeket első körben a Csernobilba látogató turisták vehetnek meg a helyszínen.

Egészségükre!

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.