Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tegnap lőttük ezt a szomorú képet Budapesten, az ötödik kerületi Egyetem téren, ahol még egy régi magyar hely adta meg magát a konzumláncnak.

Jóízlésű ember szereti a lehető leggyorsabban a háta mögött hagyni az olyan helyeket, mint az Oktogon, a Blaha vagy épp a Móricz. Ezek a kommersz üzletláncokkal telezsúfolt terek semmi mást nem adnak az embernek, csak a tömegfogyasztás egyenarcú és egyenízű gyorstermékeit: McDonald's-zok, Burger Kingek, Costák, Starbucks-szok, műanyag gyrosozók és arctalan bankok – semmi nincs ezeken a tereken, amitől szívesen ottmaradna az ember ücsörögni. Ellenben az Egyetem tér tipikusan egy szép, napsütötte, kiülős hely a Károly-kert, a Ferenciek tere és a Kálvin tér között, az ötödik kerület gyönyörű, Budapest Velencéjének is nevezett részében.

A tér egyik sarkán, a Kecskeméti utcánál állt 2000 óta az Alibi étterem és kávézó, egészen idén februárig, amikor is be kellett csukniuk kapujukat. Nyaranta, szép időben az Alibi asztalokat tett ki a tér közepére, ahol gyakran kávéztam, reggeliztem croissant-t lekvárral és vajjal vagy épp a csodásan elkészített omlettjüket és ittam mangós smoothie-t napközben, a könnyű estéken pedig koktélokat, borokat fogyasztottunk itt, az Egyetem tér közepén, az ELTE ÁJK klasszikus épülete és a Kisboldogasszony-templom ölelésében.

Kedves hely volt az Alibi, magyar borokkal és magyar ételekkel, eredeti arculattal és dekadensen csábító hangulattal. Mikor egy utcányira dolgoztam innen, ez volt az egyik kedvenc helyünk egy akkor még itt lakó külföldi barátnőmmel, így többször emlegettem a kávézót angolul elöbájnak mint Alibinek és szinte minden nap látogattuk. Hozzátenném az igazság kedvéért, hogy egyszer ittam itt egy rém pocsék bort is, de ahhoz képest, mennyiszer volt jó az élmény, százalékosan teljesen belefér egy gikszer.

 

És most nyílik helyette egy Starbucks. Ha ismerted ezt a helyet, ha nem, szerintem ez a két fotó, főleg az elsőn a fenti felirattal együtt mindent elmond róla, milyen szomorú, ahogy az egyenarcúsodás jegyében egy Starbucks nyílik helyette.

 

Még egy ugyanolyan szirupkávét kínáló, ugyanúgy kinéző kávéházlánc újabb lélektelen és utcaképjelleg-romboló egysége nyílik. Közel kétszáz méterre a Centrál kávézótól. Szükségünk van ezekre az amerikai kávézóláncokra a több, mint száz éves kávézókultúránkkal? Nem, nincs, de a nagy hal megint megette a kishalat és igen elszomorodtunk. Bárcsak, bárcsak vissza lehetne csinálni. Viszlát, Alibi.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.