Kínos franchise, avagy létezik-e Star Wars szakácskönyv?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A múlt hétvégén beindult Trónok harcával egy időben megjelent a Trónok harca szakácskönyv is, a jeles alkalom kapcsán pedig összeszedtünk pár hasonló művet. Vigyázat, Maffiózók, Harry Potter és Twilight receptek!

Éheznek, de azért esznek

Aki látta Az éhezők viadala című filmet, vagy olvasta a könyvet, tudja, hogy a 12. körzet lakói leginkább éheztek (lásd a címet), és nagyon messze voltak attól, hogy szakácskönyvekből főzőcskézzenek, de ez nem akadályozta meg Emily Ansara Baines-t, hogy megírja A nem hivatalos Az éhezők viadala szakácskönyvet. Van itt Peeta Mellark francia kenyere, Katniss kedvenc bárányraguja, Rue grillezett paszternákja, és Gale vadragu levese. A profit felülírja a józan észt, és egy teljesen sztoriidegen koncepció is megjelenhet: jó, jó, éheznek, de azért egy szakácskönyvet csak össze tudunk hozni, nem igaz? Ha több is kell Az éhezők viadalából, akkor a Hunger Games Store-ban olyan hasznos holmikat is beszerezhetünk, mint az Éhezők viadala párna, nyaklánc és játékbabák.

Maffiózók

A Soprano család életét bemutató, 6 évadból álló szériát kritikusok az amerikai televíziózás egyik csúcsaként szokták emlegetni, így nem véletlen, hogy a sikert minden létező módon megpróbáltál kihasználni a készítők. Remek példa A Soprano csakád szakácskönyve, amelynek szerzőjeként a sorozat egyik karaktere, az étteremtulajdonos Artie Bucco lett feltüntetve. Az egész könyv erre az ötletre épül, Tony Sopranótól kezdve Corradóig minden fontos karakter felsorolja kedvenc kajáit. Remek, kliséket nélkülöző receptek, egyszóval a könyv méltó a sorozat színvonalához.

Ma is konzerv vért iszunk


Oké, azt még értjük, hogy miért lehet jó egy olasz maffiacsalád életéről szóló szakácskönyv, na de vámpírok? Hát mit esznek a vámpírok? Nem esznek semmit, csak isznak, és csakis friss vért. (A vérfarkasokról és a nyers húsról nem is beszélve.) Gina Meyers könyvét, a Szerelem az első harapásara: a Twilight szakácskönyvet a rajongók közül többen utálták, mint szerették, ami nem csoda, mert ennél erőltetettebb ötlettel ritkán találkozni, pedig egy igazi rajongó egy gereblyét is megvesz, ha az van ráírva, hogy Edward. A receptek között olyan fantáziadús ételeket találunk, mint a Vérfarkas rágcsa, a Jacob grillezett sajtos szendvicse, vagy Bella lasagnája. Csak reménykedni tudunk benne, hogy egy recept sem tartalmaz fokhagymát, mert az hiteltelen lenne.

A Harry Potter szakácskönyv(ek)

Közel 400 millió eladott példánnyal az elmúlt évtizedek legnagyobb sikerkönyve olyan expressz, amire sokan szeretnének felkapaszkodni. Így gondolhatta ezt egyebek mellett Dinah Bucholz és Gina Meyers is, akik egymástól függetlenül jelentették meg A Nem hivatalos Harry Potter szakácskönyv című munkáikat. Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé nincs, de akad gyümölcslepény, Molly húsos pitéje (Mr. Weasley kedvence) és tökös sütemény. Gina Meyers (lásd vámpírok fentebb) úgy fest, a lepattanókra megy, ami sikeres, ahhoz rittyent egy szakácskönyvet!

Trónok harca

Egyél úgy, mint egy Lannister!- szól a nem hivatalos Trónok harca szakácskönyv szlogenje. Mit együnk, ha úgy akarunk enni, mint a Lannister ház sarja? Igyunk Rémfarkas sört, vagy Lys könnyeit (koktél) együnk auroch ragut, és főtt angolnát. A lenti videóban az egyik szereplő éppen egy ló szívét eszi meg (nyilván csak egy kellék), de szerencsére lószív nem szerepel a receptek között, csak tehéné.

Alan Kistler, a szerző szerette volna elkerülni, hogy az ételeket úgy hívják, mint "Tyrion kedvenc citromos sütije", vagy "Stark túrógombócai", de a feladat csak részben sikerült. Ahogy Harry Potter esetében, úgy itt is többen repültek rá a témára: korábban már egy másik receptgyűjtemény is napvilágot látott. Ez sem gond, és valószínűleg a szakmányban gyártott, minden ésszerű indokot nélkülöző szakácskönyvek sora folytatódni fog. Az egész koncepció olyan, mintha George Lucas találta volna ki, hogy egy újabb bőrt húzzon le a Csillagok háborújáról. Apropó, szerintetek van olyan, hogy Star Wars Cookbook?
Áh, ne akarjátok tudni… Sírjunk együtt?

(fotó: mike2)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.