Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még azt is tudjuk, hogy mit: sört, bort, pezsgőt. Vége a nyárnak, erre inni kell, jobb ötletünk úgy sem lehet.

Szeptember 8–9-én a budai várban, az ország egyik legszebb helyszínén rendezik meg a Budavári Borfesztivált. Koncertek, boregyetem, a vendégország Portugália, bemutatkozik a Pannónia Női Borrend, és lesz még egy halom egyéb program is. További információ itt.

Szerencsére jókor születtünk, hiszen éppen szemtanúi lehetünk a hazai kézművessör-forradalomnak. Eddig szinte minden alkalommal tudósítottunk a Főzdefesztről, és most sem megyünk el szó nélkül mellette: ott még a sör az egyetlen attrakció, nincsenek koncertek, meg tombola, az oda látogatók figyelmét semmi sem vonja el kedvenc italukról, és ez nem is zavar senkit. Ha még nem kóstoltad a Keserű mézt, az Angry Beastet vagy a kölesest, akkor ott a helyed. Ha már kóstoltad, akkor meg úgysem kell noszogatni. Újdonságok: kókuszos kalifornia pale ale by Hopfanatic, Black Jack IPA by Legenda, és még sokan mások. Szeptember 6–8. között Budapesten. További információ itt.

És el ne felejtsük: itt van tíz magyar sör, amit minden férfinak ki kell próbálnia!

Még a csütörtöki napon elcsíphetjük a Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál végét! Több mint ötven pezsgőt vonultatnak fel a kiállítók, hogy mindenki rátaláljon kedvenc aperitifére, partiitalára vagy épp egy gourmet reggeli ideális kísérőjére. A programot pezsgő- és champagne-kurzusok színesítik, Oszamai Kutaini pedig izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül, amit az aranyló Buddha-szobor alatt fogyaszthatnak el a vendégek. Szeptember 4–5., Budapest. További információ itt.

Miskolcon is szeretik a sört, és erre a legjobb bizonyíték a szeptember 5–8-ig tartó sörfesztivál. A sör mellé három színpadon húzzák a talpalávalót, olyan leharcolt B kategóriás nosztalgiavámpírok, mint DJ Bobo, Haddaway és a Rednex. Bár sörfesztivál, az italkínálatról nem tudtunk meg sokat, de az esemény főszponzora a Borsodi, úgyhogy valószínűleg lesz Borsodi, meg Borsodi és lehet, hogy Borsodi is lesz. További információ itt.

Vissza Budapestre! Szeptember 7–8-án pörög a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál. A Törley ottani főhadiszállása miatt Budafok számít az ország nem hivatalos pezsgős fővárosának, szóval lesz pezsgés választási lehetősége azoknak, akik a bor helyett valami másra vágynak. Az artnegyednek számító Hagenmacher-udvarban lesz borkonyha, és emellett látogathatók lesznek a központban dolgozó művészek műtermei is. Urbánus, artisztikus borfanoknak ez a fesztivál kötelező, mert a műhelylátogatáson kívül is lesznek arty programok. Például szeptember 8-án este hattól mutatja be könyvét Tillinger Zsófi, akitől egy csomó remek cikket olvashattál már a Playeren. További információ itt.

Irány vidék! Szeptember 19–22-éig zajlik a Szekszárdi Szüreti Napok. A borvidék fővárosában patakokban folyik majd a bikavér, a merlot és az egyéb klasszikus helyi vörösborok, és persze itt is lesz mit nézni, miközben a poharunkat emelgetjük nagy szorgalommal a szánkhoz. Szüreti felvonulás, szüret szépe-választás, koncertek, táncelőadások, mi kell még. Ráadásul Szekszárd belvárosa megszépült az utóbbi időben, szóval ez egy remek alkalom egy kis kirándulásra. További információ itt.

Mórra, a móri borvidék szívébe október 3–6. között érdemes ellátogatni, akkor zajlik ugyanis a helyi éves bornapok. A helyi ezerjó a főszereplő, de a kultúrát sem hanyagolják el. Mivel elég erős arrafelé a sváb közösség, lesznek néptáncos programok is. Kozmopolitább, fiatalosabb hangulatot találhatunk például a már általunk is megénekelt Csetvei pincészetben. További információ itt.

Szintén októberi program a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet október 19–én a budapesti Gerbeaud-ban rendeznek, ahol hatvan borász száznál is több olaszrizlingjével találkozhat a nagyközönség, valamint három mesterkurzus, este pedig afterparty várja az érdeklődőket. További információ itt.

És ha ez nem lenne elég: Etyeki Piknik szeptember 7–8-án a Pesttől 15 kilométerre fekvő, 1500 lelket számláló Etyeken. Az egykori Kezeslábas fesztiválok utódja évi négyszer jelentkezik, valószínűleg komoly tömeg várható mindegyiken. A vidék főleg fehérborban erős, de természetesen készülnek vörösök is, sőt az utóbbi időben pár kisebb pincészet előrukkolt pezsgővel is, aminek arrafelé komoly hagyománya van, ugyanis Etyek több mint 100 éve a Törley szőlőskertjének számít. Felújították (vagy elkészült – nézőpont kérdése) az Etyeki Kúria teraszát. Egyébként kézműves sajtok, házikolbászok, koncertek, egyebek is lesznek, és jó hír, hogy nem támadt fel az idegesítő fesztiválkártyás fizetés sem. További információ itt.

(Fotó: hivatalos Facebook-oldalak, Tóth István)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.