Fűszerek, illatok, meditáció, jóga – belekóstolunk India misztikus világába.

India egy misztikus, távoli ország, amiről általában a fűszeres ízek, illatok, a meditáció, a jóga, a sokszínűség és a hatalmas ünneplések jutnak eszünkbe.  Idén világszerte november 12-én ünneplik az indiai újévet, a Diwalit. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepén minden a fényekről és az emberi kapcsolatokról szól. Ranjeet Singh Dhillon, Magyarországon élő indiai üzletember mesélt az ünnepi szokásokról és az indiai modern street foodról.

Ranjeet Singh Dhillon – Fotó: Antal Zsani

Diwali, a fényünnep

A Diwali az év legfényesebb és legörömtelibb ünnepe, amely a fény, a jóság és a szeretet győzelmét jelképezi a sötétség és a gonosz felett.

Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is.

Az indiaiak szeretnek ünnepelni, minden életeseménynek megadják a módját, így a Diwalit is kettő héten keresztül tart. Minden háztartás kicsit másképp ünnepli, saját szokásokat alakítanak ki, de a legáltalánosabb, hogy az ünnep előtt alaposan kitakarítják az otthonokat, templomba mennek, hagyományos fogásokat készítenek, gyertyákat gyújtanak és különböző fényeket csempésznek a lakások és házak minden sarkába. Emellett zenével, tánccal és hangosan durranó petárdákkal, tűzijátékkal is megadják a módját az önfeledt szórakozásnak.

„A külsőségek mellett a lelki kapcsolódásnak is nagy jelentősége van, Diwali alkalmával
összegyűlnek a régen látott családtagok és barátok, hogy együtt töltsenek minőségi
időt, így erősítve meg egymáshoz való kötődésüket. Közben új ruhákkal és
édességekkel is megajándékozzák egymást” – mesél tökéletes magyarsággal a fény
ünnepéhez kapcsolódó szokásokról Ranjeet Singh Dhillon, indiai üzletember, aki a
1991 óta él Magyarországon és az itteni indiai közösség és gasztronómiai élet
mozgatórugója.

Sokszínű indiai konyha

India a Föld legnépesebb (és a hetedik legnagyobb területű) országa, így nagyságához hasonlóan gasztrokultúrája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat,
fűszerezést használnak vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak azt több
tényező is befolyásolja: számít a régiók között különbség, hat rá az évszakok változása
és az eltérő természeti adottságok, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza.

A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra a rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek. A lakosság körülbelül harminc százaléka vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak főként vallási okokból. A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekintik, a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik.

Szemünk előtt készülő friss fogások - indiai street food

Az indiai utcai ételek fűszeresek, ízletesek és legtöbbször friss alapanyagokból
készülnek a szemünk láttára. Egyedi ízviláguk és olcsóbb áruk miatt népszerűek a
helyiek és a turisták körében is. A fogásokat gyakran kézzel vagy kis evőeszközökkel
fogyasztják, sokszor szűk helyen ülve, ami közösségi élményt is ad, fontos részt
képezve ezzel az indiai kultúrában.

Az egyik legismertebb street food fogás a kati roll. A parantha kenyérbe töltött tekercsben a fűszeres csirkehús vagy a vegetáriánus töltelék mellé friss zöldségeket és menta szószt tesznek. Az étel egyszerűnek tűnik, azonban két fontos tényező miatt nem lehet otthon elkészíteni. Az egyik az indiai liszt, a másik pedig a speciális kemence. Ezt a titkot az Indigo Express séfje, Somanat árulta el, aki Budapest belvárosában nap mint nap számos hagyományos indiai street food ételt készít el. A séf eredeti receptek alapján főz, Indiából érkező autentikus alapanyagok felhasználásával, modern környezetben.

Ranjeet Singh Dhillon tulajdonos is hisz abban, hogy jót csak jó alapanyagokból lehet készíteni: „Mumbai Juhu Beach ugyanúgy készül az indiai street food, mint nálunk Budapesten, az V. kerületben. Minden séfünk indiai, ők ragaszkodnak bizonyos megszokott alapanyagokhoz és márkákhoz, amik Európában nem beszerezhetőek, mi is Indiából importáljuk ezeket. Nagy erőfeszítésnek tűnik, de így tudjuk garantálni az autentikus ízeket.”

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A „thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra, és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni.

A thali egy hindi szó, amely szó szerint „nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege öt-nyolc különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása. Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Indiai vajas csirke recept

A vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb indiai étel. Titka a hosszú és
türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az
Indigo Express séfje most veled is megosztja tökéletes indiai vajas csirke
receptjét, ami alapján otthon is elkészítheted ezt a sokak által kedvelt ételt.

Hozzávalók 4 személyre:
800 g csirkemell
200 g joghurt
40 ml mustárolaj
20 g őrölt deggi chili
8 g só
80 g gyömbér-fokhagyma paszta
20 g őrölt kömény
20 g őrölt koriander
1 kg héj nélküli, felkockázott friss paradicsom
400 g  vöröshagyma
320 g kesudió
4 g zöld kardamom
4 g babérlevél
120 g dinnye mag
8 g fahéj rúd
80 ml olaj
Ízlés szerint gyömbéres fokhagyma paszta
20 g őrölt kömény
20 g őrölt koriander
4 g garam masala fűszerkeverék
40 g méz
40 g tejszín
8 g kasoori methi
60 g vaj

Elkészítés

1. lépés – Pácolás

1. Egy tálba tedd bele a csirkemelleket.
2. Keverd össze a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-
fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a kasoori methit,a  garam masalat és az őrölt
koriandert.
3. Alaposan dolgozd el a csirkén, és hűtőben lefedve, hagyd pihenni egy éjszakán át,
hogy a fűszerek jól átjárják a húst.

2. lépés - Mártás

1. Egy edényben forrósíts fel 2 liter vizet.
2. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a  friss paradicsomot, a kesudiót, a zöld
kardamomot, a babérlevelet, a dinnye magot, és a fahéj rudat.
3. Forrald a mártást 2 órán keresztül, majd turmixold össze a hozzávalókat. Turmixolás
előtt a babérleveleket vedd ki a mártásból, vagy használd őrölt formában.

3. lépés – Befejezés

1. Egy másik serpenyőben hevíts olajat, majd adj hozzá gyömbéres fokhagyma pasztát.
2. Melegítsd fel, majd hagyd kihűlni a pasztát.
3. Következő lépésként adj hozzá őrölt köményt, őrölt koriandert, garam masalát, sót,
kasoori methi-t, zöld kardamom port és mézet, majd keverd össze mindezt a korábban
elkészített mártással.
4. Főzd ezt a mártást, amíg sűrű nem lesz, majd add hozzá a sült csirkét, és hagyd
forrni.
5. Végül, a finomabb ízekért, keverj tejszínt és vajat a mártásba.

Tálalás: Tálald a vajas csirkét, tejszínnel és vajjal díszítve. Köretként kínálj hozzá rizst vagy indiai lepénykenyeret. Csirkemell helyett paneer-t is használhatsz, így vegetáriánus változatban is elkészítheted ezt az ételt.

(Fotó: Antal Zsani, Indigo Express)

Ez is érdekelhet:

A titokzatos ázsiai étel, amely a vitaminforrások világbajnoka

A különböző fermentált ételeknél nincs jobb természetes vitaminforrás, a koreai kimchi pedig ebben feketeöves tanítómester.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában