Az erőművet a nemzet legnagyobb olajvállalata üzemelteti majd, ami immár megújulókba invesztál.

75 ezer háztartást képes ellátni energiával a Görögországban átadott Kozani Park, Európa legnagyobb kétoldalas napelemekből álló erőműve. Ezek a panelek mintegy harmadával több energiát képesek termelni, mint a hagyományos egyoldalas napelemek.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a 204 megawattos park átadásakor ígéretet tett a megújulóenergia-projektek – köztük a nagykapacitású tengeri szélerőművek – engedélyezésének gyorsítására, ami nem mellesleg jól jön az egyre drágább fosszilis üzemanyagoktól való függőség visszaszorításához.

A 130 millió eurós szolárpark Görögország északi részén, Kozani városánál fekszik,

az üzemeltetője pedig kissé mókás módon a legnagyobb görög olajfinomító, a Hellenic Petroleum, amely immár tiszta energiára váltana, és ennek részeként az akkumulátortárolók fejlesztésén is gondolkozik.

A frissen átadott park várhatóan évente 350 GWh áramot termel majd, amivel 75 ezer háztartást láthat el árammal. A rendszert a következő hetekben csatlakoztatják az ország elektromos hálózatához.

A kétoldalas napelemeknek speciális állványzatra és nyomkövetőre is szükségük van, hogy a leghatékonyabban működhessenek; amikor az egyik oldal nem a nap felé fordul, akkor is képes áramot termelni a talajról visszaverődő fényt felhasználva  – a technológiáról itt olvashatsz bővebben.

Görögország a Kozani Parkkal nagyot lép a megújuló kapacitásának megduplázása felé, ami a cél 2030-ra. Akkorra szeretnék az ország teljes energiaszükségletének 35 százalékát megújulókkal fedezni – nem mellesleg 2020-ban a saját maguknak kitűzött cél előtt jártak 21,7 százalékos megújuló-részesedéssel.

2030-ra globálisan a felére kellene csökkennie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának, különben lehetetlen lesz elérni a Párizsi Egyezményben vállalt célt, 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedést. Görögországot súlyosan érinti az éghajlatváltozás: a tavaly nyári hőhullám miatt hónapokig erdőtüzekkel küzdött, majd ennek következtében hozta létre a világ első Klímaváltozásügyi minisztériumát.

(Források: Reuters, Euronews, Earth.org, borítókép: Twitter)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről