Az Európai Kutatási Tanács kétmillió eurós támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul júniusban Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A kutató SunFlower (Napraforgó) című projektjének megvalósításához nyerte el az ERC már nemzetközileg is elismert kutatók számára kiírt pályázatának támogatását. A szakember kifejtette,

teljesen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnének vizsgálni olyan rendszerben, amelyben folyamatos áramlás történik.

A jövő zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és centralizált vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző termékeket a felhasználás helyén állítsák elő.

Képünk illusztráció

A mostani kutatásban fotoelektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel.

Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani.

A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos fotoelektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva.

Janáky Csaba és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra – fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra – a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek.

Ezek is érdekelhetnek:

Áramot termel a menetszélből ez a szerkezet

Rendhagyó forrásból termel áramot az Enlil szélturbina.

Egy héten belül meg kell oldani, hogy ne szennyeződjön Szlovákiából a Sajó

A szlovák állami bányavállalatnak addig is folyamatosan vizsgálnia kell a vízminőséget.

(Forrás: U-Szeged.hu, Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés