Sörös ételekkel tért vissza grilltanácsadós duónk, a Grillkommandó, Gergő és Oszi ezúttal egy szögegyszerűségű grillcsirkét süt, persze a csavar nem maradt ki belőle.

A darált marhahúsos, pikáns chilis bab és az egész sertéscsülök után a legújabb részben egy könnyedebb ételt dobtunk fel a grillre, noha ez is hús: a csirkét választottuk, mert bár nem olyan karakteres az íze, mint a másik két húsfajtának, de talán közkedveltebb. A grillcsirke meg egyébként is egy jóféle étel, pláne, ha átjárja a csirkehúst a sör.

Nincs meglepetés, most is a Horizont termékeit használtuk a locsolgatásra, párolásra. Ez a kisüzemi sörfőzde az egyik úttörője a hazai prémium sört gyártó főzdéknek.

Miért más a Horizont sör?

  • Élményt ad: olyan ízeket alkottak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés.
  • A kompromisszummentes minőség: a nagyiparban használt pótanyagok helyett a legmagasabb minőségű nemzetközi alapanyagokkal dolgoznak, legyen az tradicionális német és belga maláta, vagy a legfrissebb amerikai és új-zélandi komlók.
  • Mindig megújul: folyamatosan keresik az innováció lehetőségét és kiemelten azokat az eljárásokat, mellyel valami új, izgalmas sört tudnak készíteni.
  • Minden sörnek megvan a helye: a legmagasabb szintű gasztronómiában is kiemelkedő étel-ital párosításokat alkottak már söreikkel, de a legjobb baráti sörözésekhez is megtalálja a megfelelő főzetet.
  • Jelenleg minden hazai Michelin-csillagos étterem kínálja a söreiket.

A sörtartó állványon sült, lime-os, chilis mázzal megkent egész a csirkét a 6%-os Hazy Queennel járattuk át.

A duplán hidegkomlózott Hazy Queen enyhe citrusosságát, trópusi gyümölcsösségét csak a felhasznált komlóknak köszönheti, és annyira krémes, hogy szinte harapható.

A recept

Ez a sörös-csirkés recept is azért jó, mert férfias, miközben igazából nincs sok dolgunk vele, egyszerre készül a köret és a hús – mégis elég frankó grillkaja lesz belőle.

A lime-ból, zúzott fokhagymából, sóból és olivából összedobunk egy gyors pácot és bedörzsöljük vele az egész csirkénket. Ha van időnk, hagyjuk pihenni a pácban néhány órán át, ha gyorsan szeretnénk ebédet tenni az asztalra, akkor megyünk is tovább a folyamattal.

Most jön a művészet: a csirkét ügyesen ráhúzzuk a sörös dobozra, amiből előtte a sör felét kinyerjük és jóízűen elfogyasztjuk. Ha van csirkeállványunk, akkor stabilabb fekvést kapunk, és bónuszban a csirke mellett a köretnek is jut hely, így a mellette sülő zöldségek a csirke illatos szaftjától megtáltosodva sülnek készre. Közben a csirkénk a sörös dobozon vagy a tartón csücsülve az indirekt hő fölött egy-másfél óra alatt finom puhává sül.

Ha van húshőmérőnk, akkor azzal csekkolhatjuk a combnál, hogy meglegyen a 82-85 fok. Ha ügyesen forgatjuk időnként a baromfit, és jó időben gondoskodunk a tűz hőpótlásáról, pompás omlós csirke lesz a jutalmunk.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Horizont Brewing.

(Fotó: Csordás Gábor, videó: Bodor Tamás)

Előző részek:

Grillezett bőrös csülök Player módra

Maradunk a karakteres, playeres ételeknél: ezúttal egy bőrös csülköt dobtunk fel a grillre, amit sörrel locsolgatva sütöttünk tökéletesre.

Sörös chilis babbal tért vissza a Grillkommandó

A kerti sütögetésre buzdító, grilltanácsadós kommandónk ismét nyeregbe szállt, ám ezúttal sörös ételeket ajánl.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Vanessa választhat, hogy dalt vagy forgatókönyvet írjunk neki

További cikkeink a témában
Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!
Hirdetés