Szabadban lenni, sportolni és koncertezni járnak majd a hamburgiak a bővített és átalakított háborús bunkerbe.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hamburgi Heiligengeistfeldben lévő egykori második világháborús bunker átalakítása: helyére került a bunker külső falai körül a tetőre vezető lépcsősor utolsó betoneleme is.

A 13,5 tonnás darabot 40 méteres magasságban illesztették a helyére, milliméter pontosan.

Ezzel összekötötték a lépcsősor alsó és felső részét, ugyanakkor még sincs teljesen készen: még növényeket telepítenek rá, ahogy az új tetőszerkezetre is.

A nagyközönség előtt csak akkor nyílik majd meg a Grüner Bunker, amikor már az összes cserjét, évelőt és egyéb növényt elültették. Ez várhatóan nem lesz meg még az idén, cserébe az átadás után ingyen látogatható lesz.

A második világháborús légvédelmi bunkerre öt emeletet építettek rá, így 38-ról 58 méterre nőtt a magassága. A tetőn egy 1400 négyzetméteres városi kertet alakítanak ki, összesen pedig több mint tízezer négyzetméternyi zöldfelület borítja majd az épületet.

Kialakítanak egy emlékhelyet/információs központot a bunker történelméről, de lesz egy 134 szobás hotel, illetve egy-egy egyaránt 2000 fős, kibérelhető sport- és koncertterem is.

Még kutatásokat is végeznek majd: a Környezetvédelmi Minisztérium az ágyásokban 80 szenzort helyez el, amelyekkel pontosan nyomon követhetik az épületen lévő növények viselkedését. A bunker bővítése és zöldítése mintegy 60 millió euróba kerül.

(Forrás: NDR, borítókép: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Na, vajon melyik az a kétmilliós európai város, amelyik 2025-től betiltja a benzines és dízel taxikat?

Egy Budapest méretű városban rájöttek, hogy logikus lenne emissziómentesre cserélni azokat a kocsikat, amik egész nap a városon belül jönnek-mennek.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában