Gyomirtó tevéket árvereztek Ausztráliában

Igen, ez történt.

A queenslandi Boulia környékének sivatagi területén, a Blackett család birtokán vad tevék élnek. A család időnként értékesíti az állatok egy részét, de most először tartottak online árverést, amelyen több mint százhúsz tevére lehetett licitálni. A távoli Victoria államból is voltak érdeklődők, de az állatok végül megúszták a huszonhat órás utazást, mert két helyi vásárló vette meg őket, egyenként kevesebb mint 60 ezer forintnyi ausztrál dollárért.

A tevék az 1840-es években érkeztek Ausztráliába a brit felfedezők csomaghordó állataiként. A 2015-ös becslések szerint egymillió vad teve él az országban, ritkítás nélkül

Az Északi terület kormánya szerint a tevék a Közép-Ausztráliában megtalálható növények nyolcvan százalékát megeszik, ezzel jelentős kárt okoznak a sivatagi ökoszisztémában, és károsítják a sivatagi dűnéket is. Víz után kutatva az ember alkotta infrastruktúrát is megrongálják.

Az eladott tevék viszont immár hasznosak lehetnek, mert a tüskés akáciákat különösen hatékonyan pusztítják. Ezt a tüskés cserjét Indiából hozták be a kontinensre, és a húsz legkártékonyabb gyom egyike a kontinensen.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.