Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú ételek fogyasztására, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon agresszívvá válik – lényegében ez derült ki a Bonni Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A német szakemberek azt is kimutatták, hogy az egészséges étrendre való áttérés után még hosszan jelentkezhet ez az immunválasz. Ezek a hosszú távú változások vezethetnek el az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulásához, amelyek a nyugati társadalom étrendjével összefüggő betegségek. A Cell című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban a kutatók egereket fogtak „nyugati étrendre”, amely sok zsírt, cukrot és kevés rostot tartalmazott. Az állatok szervezetében erős gyulladásos válasz alakult ki, szinte ugyanolyan, amilyet egy veszélyes baktérium fertőzés idéz elő.

„Az egészségtelen étrend a vérben bizonyos immunsejtek – különösen a granulociták és a monociták – számának váratlan növekedését idézte elő. Ez annak jele, hogy a csontvelőben lévő immunőssejtek működésbe léptek”

– magyarázta Annette Chirst, a tanulmány egyik szerzője. Hogy jobban megértsék a jelenséget, a kutatók ezekből az egerekből, valamint az egészséges étrenden lévő egerekből is izolálták a nagy immunsejttípusok csontvelőőssejtjeit, megvizsgálva azok működését és aktivitásának állapotát.

Érdemes kerülni a zsírokban és gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételeket

Génkutatások már korábban kimutatták, hogy a nyugati típusú étrend nagyszámú gént aktivál az őssejtekben. Az érintett gének között vannak azok, amelyek a sejtburjánzásért és -érésért felelősek – a szabályozatlan sejtburjánzás pedig jól tudjuk, hogy nagyon nagy eséllyel rákhoz vezethet. Jó hír viszont, hogy amikor az egereket ismét a hagyományos, gabonában gazdag étrendre állították négy hétre, eltűnt az állandó gyulladás.

Nem tűnt el viszont az immunsejtek genetikai átprogramozása, és annak előjelei. Még négy hét után is aktív volt sok olyan gén, amely akkor kapcsolt be, amikor az egerek egészségtelen étrenden voltak.

Csak a közelmúltban fedezték fel, hogy a veleszületett immunrendszernek van egy bizonyos emlékező formája. Gyulladás után a szervezet védekező rendszere riasztott állapotban van, hogy gyorsan tudjon válaszolni egy esetleges újabb támadásra, ezt nevezik a kutatók veleszületett immuntréningnek. Az egerekben viszont ezt a folyamatot nem baktérium idézte elő, hanem az egészségtelen étrend. Szóval most már még eggyel több okot tudunk, hogy miért érdemes kerülni a zsírokban és gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag, rostokban szegény ételeket, de azért ne essünk át a ló túloldalára:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés